Goirkestraat 84, 5046 GN te Tilburg
Goirkestraat 84 A, 5046 GN te Tilburg

Inleiding

HERENHUIS, gebouwd aan het begin van deze eeuw, omstreeks 1905 in opdracht van een Tilburgse fabrikant. In de bouwstijl zijn invloeden van Neo-Renaissance verwerkt. De zelfstandige bouwmassa van Goirkestraat 84-84a is verbonden met Goirkestraat 82-82a.

Omschrijving

Tweelaags bakstenen gebouw op een L-vormige plattegrond onder een samengesteld zadeldak gedekt met leien. Het rechtergedeelte heeft een dak evenwijdig aan de straat, links staat het zadeldak haaks op de straat en aangrenzende bouwmassa.

De voorgevel is voorzien van een hoge natuurstenen plint. Het linkerdeel heeft een nauwelijks uitstekend risaliet met op de begane grond twee getoogde ramen waarvan de bovenlichten met glas-in-lood zijn gevuld. De segmentbogen zijn voorzien van natuurstenen aanzet- en sluitstenen en erboven gele wenkbrauwbogen. Eronder is een doorlopende natuurstenen waterlijst aangebracht. Op de verdieping zijn dezelfde ramen aangebracht. Tussen de ramen van begane grond en verdieping bevinden zich tegels met een voorstelling van de franse lelie. In de oksel van de twee haaks op elkaar staande bouwmassa's is een portiek. Hierin een dubbele houten paneeldeur met breed getoogd bovenlicht met glas-in-lood. Erboven een balkon op een vierkante hoekpijler. Het balkon zelf is voorzien van een natuurstenen balustrade en ijzeren hekwerk De lijn van de portiek is doorgetrokken door middel van een muur met ijzeren hekwerk waarachter een stoep, betegeld met dekoratieve cementtegels.

De linkerzijgevel is voorzien van enkele samengestelde ramen, op de begane grond met houten rolluiken. In de topgevel is een rondboograam aangebracht. In de rechterzijgevel twee dakkapellen in het dakvlak. De zijgevels zijn nagenoeg blind uitgevoerd. Achteraan in de rechterzijgevel bevinden zich op de begane grond staande ramen. De linkerzijgevel heeft enkele samengestelde ramen.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van fabrikantenvilla's binnen de bestaande stedelijke structuur en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. Het is van architectuurhistorisch belang wegens het materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de Goirkestraat, dat van belang is als voorbeeld van de stedenbouwkundige ontwikkeling. Het is van belang vanwege de gaafheid, met name van het exterieur.