Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521171
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82685/92
Kadastrale aanduiding
Tilburg M 10777
Heuvelring 102, 5038 CL te Tilburg

Omschrijving

Inleiding

Het Jugendstil CAFE met BOVENWONING werd in 1908 gebouwd voor J. van Eijndhoven naar ontwerp van architect Jos Donders. Het interieur van het café is bij verbouwingen rond 1970 gewijzigd.

Omschrijving

Het afgeschuinde hoekpand heeft drie bouwlagen aan de zijde van de Heuvelring en twee bouwlagen op de hoek van de Veemarktstraat. Het dak is plat met schild aan de zijde van de Veemarktstraat, waarop leien in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken uit witte verblendsteen met rode voegen. Plint, dorpels en aanzetstenen zijn van hardsteen. Speklagen en bogen zijn uitgevoerd in bricornasteen. De gevel aan de zijde van de Heuvelring telt twee vensterassen op de begane grond en de etage. De getoogde bovenlichten op de begane grond zijn gedeeld. De stolpvensters van de etage hebben getoogde bovenlichten met sierroedenverdeling. De bovenste etage bevat drie rondboogvensters met verticale roedenverdeling. Tenslotte een rondboogfries met uitkragende houten gootlijst op kwartronde schoren. De hoek met toegangsdeur is afgeschuind. Op consoles hierboven een rechthoekige houten erker met deels vereenvoudigde vensterindeling met gebogen roeden. Op de erker een balkon met smeedijzeren hekwerk. Balkondeuren en zijramen liggen iets terug in de gevel. Dit geveldeel wordt bekroond door lisenen met een deels met gele baksteen gevulde, deels opengewerkte bakstenen balustrade. De hoekstukken eindigen in piramidevormige blokken. Aansluitend op de hoek loopt de gevel aan de Veemarktstraat schuin af boven één van de drie traveeën. De vensters van beide etages komen overeen met die aan de Heuvelring. Boven de twee linkervensters een licht uitkragende houten gootlijst op gesneden houten klossen. Het schuin lopende geveldeel hiernaast wordt geaccentueerd door een hardstenen lijst met hieronder getrapt klimmende blokken. Verder een klimmend rondboogfries en lisenen met decoratieve bekroningen.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de opbloei van de horeca rond de eeuwwisseling. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de toepassing van een regionale variant van de Art Nouveau en als voorbeeld van het werk van de architect Donders. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café (met bovenwoning)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1908
exact
verbouwing
1970
1970
exact
Verbouwing interieur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
Jugendstil

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Donders, J. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur