Tilburg M 7183
Heuvelstraat 121, 5038 AD te Tilburg
Heuvelstraat 121 A, 5038 AD te Tilburg

Inleiding

Het WINKEL-WOONHUIS werd gebouwd in 1874 in Eclectische stijl. Het half vrijstaande pand dateert in de kern tenminste uit de achttiende eeuw en maakt deel uit van een gevelwand in de binnenstad. Het staat scheef op de rooilijn. Het interieur van het pand is op de begane grond geheel uitgebroken.

Omschrijving

Het tweelaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met zwarte tuile-du-nordpannen. De voorgevel is gepleisterd. De winkelpui bestaat uit vier traveeën met drie grote ramen, waarvan twee rechts van de vernieuwde, dubbele paneeldeur. Links in de gevel is een gevelsteen geplaatst met de tekst: "A. Janssen 5-9-1874". De hardstenen plint onder de vensters is ingezwenkt. De ramen en deuren worden visueel van elkaar gescheiden door vijf gietijzeren zuilen, ter hoogte van de plint ondersteund door achthoekige basementen met verdiept liggende panelen. De zuilen zijn voorzien van een ingegoten netwerkpatroon, daarboven cannelures en een korintisch kapiteel. Op de etage bevinden zich vier T-vensters met hardstenen vensterdorpels met doorlopende cordonlijst. De borstwering van deze vensters is voorzien van sierstucwerk. De ramen hebben een geprofileerde stucwerkomlijsting met oreillons en kroonlijst. Het stucwerk hierboven vormt een geheel met de rijk bewerkte kroonlijst, voorzien van cassetten, schulprandjes en dubbele voluutconsoles die een geprofileerde gootlijst dragen. Hierboven is een attiek geplaatst met paneelstucwerk en parallel lopende banden. Centraal is een inzwenkend recht afgetopt bovenstuk geplaatst waarin een zesruits rondboograam is opgenomen.

De linkerzijgevel is opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte muurankers, een dubbele muizetandlijst bij de goot en een gepleisterde plint. Deze gevel bevat de vernieuwde paneeldeur van huisnummer 121A, rechts hiervan twee deels dichtgezette ramen en een hoog smal raam. Op de etage bevindt zich een schuifvenster. De linker achter hoek van het pand is op de begane grond afgeschuind. Daarboven komt het metselwerk samen in een scherpe als spitsboog gebogen hoek. Voertuigen konden zo gemakkelijker op het achtererf komen.

De achtergevel is voorzien van een smallere tweelaagse aanbouw onder plat dak. Dit geveldeel is voorzien van diverse gewijzigde ramen en een raam met florale glas-in-loodmotieven rechts boven.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als getuigenis van de sociaal-economische ontwikkeling, door de bouw van grootschalige winkelhuizen aan de oude straten van het stadscentrum en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het winkel-woonhuis. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de wijze waarop de ornamentiek en het materiaalgebruik in dienst worden gesteld van de detailhandel. Het gebouw is waardevol vanwege de gaafheid van het exterieur, de ensemblewaarde en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2) Betreft hier winkel-woonhuis