Tilburg X 1161
Sint Josephstraat 42, 5017 GH te Tilburg
Sint Josephstraat 44, 5017 GH te Tilburg
Sint Josephstraat 46, 5017 GH te Tilburg

Inleiding

De drie ARBEIDERSWONINGEN werden gebouwd in het vierde kwart van de negentiende eeuw. De achterbouw met keuken is vermoedelijk rond 1900 aangebouwd. Oorspronkelijk bestond het blokje uit vier woningen. De meest rechtse is in circa 1950 vervangen door een veel groter pand. Aanvankelijk beschikten de panden over een gemeenschappelijk achtererf, momenteel is dit verdeeld.

Omschrijving

De gevels van het eenlaagse blokje woningen met rechthoekige plattegrond zijn opgetrokken uit rode handgevormde baksteen met gepleisterde plint en rechte steekankers. Op het zadeldak met de nok parallel aan de straat liggen zwarte Oudhollandse dakpannen. De gevel heeft een raam-deur, raam-deur indeling. De zesruits schuifvensters met luiken hebben een hardstenen dorpel en zijn geplaatst onder een gele bakstenen strek. De paneeldeuren hebben een gedeeld bovenlicht. Het gepleisterde fries onder de geprofileerde houten gootlijst is voorzien van een verdeling in velden. De linkerzijgevel is voorzien van een klein venster op de zolderverdieping. De achtergevel wordt van de openbare weg afgeschermd door een hoog stalen hek van recente datum. De rechterzijgevel is ingebouwd. In het vrijwel geheel authentieke interieur bevindt zich een voorkamer met deur direct aan de straat. De vloer is belegd met hardstenen plavuizen. Na de achterkamer volgt de keuken met schop. De gezamenlijke zijmuur wordt gevormd door vier bedsteden die achter elkaar gesitueerd zijn. Onder de achterste twee bedsteden bevindt zich een smalle kelder. Tussen de bedsteden is de opgang naar de zolder. De vloer van de bedsteden bestaat uit straatklinkers.

Waardering

Het blokje woonhuizen is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de toenemende behoefte aan arbeidershuisvesting in de groeiende industriestad en is een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Het groepje heeft architectuurhistorische waarde vanwege de eenvoudige detaillering en de bijzondere samenhang tussen interieur en exterieur. De woningen hebben ensemblewaarde vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. De panden zijn belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en zijn langzamerhand uiterst zeldzaam geworden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Betreft arbeiderswoningen