Kardinaal de Jongplein 15, 5046 DE te Tilburg

Inleiding

KLOOSTER "Petrus Dondershuis", gebouwd in 1934 voor de fraters van Tilburg, die in verscheidene Tilburgse parochies het onderwijs voor jongens verzorgden. De bouwstijl van het door Constant Panis ontworpen gebouw is beïnvloed door het Expressionisme.

Het klooster staat op de hoek van het Kardinaal de Jongplein met de Pastoriestraat.

Omschrijving

Tweelaags bakstenen gebouw, bestaande uit haaks op elkaar geplaatste vleugels om een binnenplaats. Het gebouw heeft een plat dak. De bovenste rand van de gevels is afgewerkt met keramische tegels. Het linkeruiteinde van de voorgevel is aan de voorzijde van een blokvormige uitbouw voorzien. Dit gedeelte is iets hoger dan de rest van het klooster. Hierin is de ingang geplaatst.

De hoekpartij is hoger opgemetseld met een achtkantige toren. Deze toren wordt bekroond door ijzerwerk en is voorzien van een vlaggenmast. In deze hoek is een nis met beeld van "Peerke Donders" geplaatst. Dit werd gemaakt door Manus Evers in 1934. De rechterzijgevel heeft een éénlaagse aanbouw, drie vensterassen breed. Op de begane grond is een reeks ramen met kruiskozijnen aangebracht. Erboven een geknikte keperboog met in het metselwerk van het boogveld een kruisvorm van tegels. Midden boven de ramen zijn langgerekte kruisvormen in tegels in de gevel aangebracht. Ter plekke van de dakrand bekroond door een halfrond, gepleisterd veld. Tussen deze kruisen zijn op de verdieping steeds drie staande ramen, gevuld met glas-in-lood, aangebracht. De ingang bestaat uit een houten deur met geknikt keperboogvormig bovenlicht, gevuld met glas-in-lood. In ijzeren letters is "FRATERHUIS/ PETRUS DONDERS" aangegeven.

Op de verdieping van de uitbouw bevinden zich ongedeelde draairamen. In de rechtergevel is een risaliet met ingang aangebracht. De rondboogdeur is in een geprofileerde omlijsting geplaatst. Erboven een liggend, iets puntig uitstekend raam. Daarboven een langgerekt kruis, uitgevoerd in tegels. Aan de aanbouw van de rechterzijgevel een poort en vervolgens de tuinmuur, geleed door lisenen. Aan de voorkant, aan het Kardinaal de Jongplein is het klooster van een smalle tuin voorzien, deze wordt van de straat gescheiden door een lage bakstenen muur geplaatst. Erop is een ijzeren band aangebracht.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. De lange gangen op de begane grond hebben tegelvloeren. De muren zijn gedeeltelijk in schoon metselwerk uitgevoerd, de bovenste helft is gepleisterd. Enkele kamers zijn van betegelde lambrizeringen voorzien. De boogvorm van buiten komt binnen steeds terug.

Het klooster heeft een éénbeukige kapel onder zadeldak, gedekt met pannen. De kapel heeft driehoekige glas-in-loodramen. Het interieur is sober, er is onder meer een tegelvloer, als in de gangen van het klooster.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van congregatiekloosters voor de geestelijke en sociale zorg en het onderwijs. Het is een voorbeeld van de typologische wordingsgang van het klooster in de stedelijke omgeving. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens het uitzonderlijke materiaalgebruik en de detaillering in terracotta. Het is van belang vanwege de gaafheid van interieur en exterieur.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster Karmelietenklooster

Evers, M. ; Noord-Brabant