Langestraat 80, 5038 SG te Tilburg
Langestraat 80 A, 5038 SG te Tilburg

Inleiding

De voormalige STEENHOUWERIJ met TOONZAAL, KANTOOR en WERKRUIMTE vormt een L-vormig geheel en werd rond 1910 gebouwd voor de steenhouwerij van L. Petit. Deze aan elkaar gebouwde ruimten zijn nu in gebruik als ateliers. Diverse losse bijgebouwen die bij de steenhouwerij hoorden zijn afgebroken. Het achterterrein is nu in gebruik als parkeergebied. De steenhouwerij leverde tal van grafmonumenten en onderdelen.

Omschrijving

Aan de straatzijde bevindt zich de tweelaagse voormalige toonzaal. Dit gebouw heeft een vrijwel vierkante plattegrond en een plat dak. Daarachter een smallere, tweelaagse aanbouw onder plat dak, een schuurtje met lessenaarsdak, het eenlaagse kantoor met plat dak en een haakse aanbouw van twee lagen met plat dak; de vroegere werkruimte. Het geheel vormt een vrijstaande, compacte groep. De voorgevel van de toonzaal aan de straatzijde heeft een markante vormgeving in machinale baksteen en natuursteen. Een groot halfrond boograam met vierruits bovenlicht met glas-in-lood is in het midden geplaatst. De plint hieronder is van hardsteen, aan de zijden in breuksteen uitgevoerd. Een deel van de zijden naast het raam, de boog en een grote strek zijn in baksteen uitgevoerd, verder bestaat de begane grond uit blokken hardsteen. Boven de strek een doorlopende hardstenen vensterdorpel voor vijf driedelige keperboogvensters op de verdieping. Speklagen, aanzet- en sluitstenen zijn weer in hardsteen uitgevoerd. De dakgoot heeft in het midden een lichte keperboogvorm. De gootlijst rust op geprofileerde houten klosjes. De linkerzijgevel is blind, de rechterzijgevel heeft tussen de speklagen vijf blinde keperboognissen op de etage en weer een geknikte gootlijst zoals de voorgevel.

Rechts van de voorgevel bevindt zich een eenvoudige ijzeren poort, die toegang geeft tot de achterzijde. In de achterbouw bevindt zich een vernieuwde deur, in de smallere aanbouw diverse T-vensters en vierruits ramen. Op de etage is een vernieuwde deur te bereiken via een nieuwe buitentrap. Hierachter een schuurtje met hijsluik en lessenaarsdak met zwarte muldenpannen. Hiervoor het langgerekte kantoor met vernieuwde grote ramen. De haaks aangebouwde werkruimte heeft op de etage diverse smalle ramen. De toegang bestaat uit een hoge brede poort. Poorten en ramen op andere plaatsen zijn dichtgemetseld.

De werkruimte ademt wat interieur betreft de meest authentieke sfeer. De binnenmuren zijn van baksteen, aan het plafond hangt een ijzeren loopkatconstructie met hijskettingen. In het kantoor liggen vele soorten natuursteen op de vloer. De lambrizering bestaat eveneens uit diverse soorten en kleuren natuursteen, maar deze is overgeschilderd. De oorspronkelijke meubilering van de toonzaal is bij verbouwingen verdwenen.

Waardering

De steenhouwerij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de bloei van de ambachtelijke nijverheid en tevens als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de werkplaatsen voor de steenhouwerij. Het geheel is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Met name het toonzaalgedeelte is belangrijk vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Steenhouwerij