Tilburg M 8001
Nieuwlandstraat 47 A, 5038 SM te Tilburg
Nieuwlandstraat 47 B, 5038 SM te Tilburg

Inleiding

De SLAGERIJ MET WINKEL EN BOVENWONING werd gebouwd in 1922 in Expressionistische stijl. Het pand werd ontworpen door Ide Bloem voor slager Alfons Ooms. Het pand vormt een onderdeel van een ononderbroken gevelwand in de binnenstad.

Omschrijving

Het tweelaagse pand heeft een haakse plattegrond en een dakschild met rode tuile-du-Nordpannen, waarachter een plat dak schuilgaat. De winkel en de woonkamer staan loodrecht op de as van de straat, de plaats en de rest van het pand zijn in de hoek van de afwijkende rooilijn gebouwd. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen boven de hardstenen pui. De voorgevel bestaat uit een breed middengedeelte en twee smalle hoektraveeën die deels vooruitspringen, die worden bekroond door een geknikte topgevel. Rechts bevindt zich de ingang van de winkel, links die van de bovenwoning. De winkelpui bestaat uit een groot raam met afgeschuinde hoek links en rechts de teakhouten deur, beide gevat tussen geornamenteerde pilasters. Het etalageraam heeft teakhouten kozijnen en rolluiken. De getoogde deur is voorzien van een glaspaneel en een bovenlicht. De pilasters dragen een brede hardstenen latei met in reliëfletters de tekst: "Varkensslagerij Jos. Ooms". Op de pilaster staat de signatuur: "Ide Bloem architect". Links hiervan bevindt zich de teakhouten paneeldeur van de bovenwoning, met geornamenteerde zandstenen latei en een achthoekig bovenlicht met een kleine roedenverdeling met glas-in-lood en een omlijsting van getrapt en getand siermetselwerk. Boven de winkelpui is de gevel symmetrisch uitgevoerd en wordt verticaal geleed door pilasters en erkers. De erkers hebben afgeschuinde zijden met een zandstenen omlijsting rondom de ramen, de dorpels zijn van hardsteen. De ramen hebben vierruits bovenlichten met glas-in-lood. Hierboven bevinden zich opengewerkte bakstenen balustrades, waarop een balkondeur uitkomt. De gevelvlakken boven de erkers worden beëindigd door een geknikte topgevel, voorzien van een zandstenen afdeklijst. Tussen de erkerramen bevinden zich twee schuiframen met zesruits bovenlicht, ook hier voorzien van glas-in-lood, een hardstenen dorpel en een zandstenen latei. Hierboven bevindt zich een veelhoekige zandstenen gevelsteen met het jaartal 1922. Dit middelste geveldeel wordt afgesloten door een houten gootlijst op geprofileerde klosjes. In het dakvlak zijn twee negenruits dakkapellen onder plat dak geplaatst. Hierboven bevindt zich tenslotte een driehoekig dakvenster. Het winkelinterieur is gaaf en compleet overgeleverd. Zowel de vloer als de wanden zijn voorzien van een betegeling in geometrisch patroon. De muren zijn voorzien van glanzend geglazuurde tegels tot het plafond. Bij het slagerijgedeelte horen de geëmailleerd gietijzeren opstanden met vleeshaken. Het plafond bestaat uit liggende melkglazen platen, geplaatst in een aluminium frame met gedecoreerde porseleinen hoekversterkingen. Het is gesigneerd: 'Wwe A. Bauer & Sohn, Düsseldorf'. Centraal bevindt zich een met guirlandes versierde porseleinen fitting voor de electrische lamp. Rondom dit centrale punt is het glas beschilderd met gestileerde plantenmotieven.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bloei van de nijverheid en opkomst van de middenstand; het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het winkel-woonhuis. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de ornamentiek alsmede het materiaalgebruik, met name in het inwendige. Het is belangrijk vanwege de grote mate van gaafheid van het ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Het is vanwege het gave winkelinterieur uiterst zeldzaam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Slagerij Betreft slagerij met winkel en bovenwoning

Bloem, I. ; Noord-Brabant