Tilburg N 1806
Spoorlaan 382, 5038 CD te Tilburg
Spoorlaan 384, 5038 CD te Tilburg

Inleiding

Voormalig WOONHUIS gebouwd rond 1902 in Eclectische stijl. In 1998 in gebruik als dokterspraktijk. De architect is onbekend. Hier woonde de houthandelaar J. van Hoof met zijn zoon de architect. De houthandel lag op het achterterrein. Het huis ligt op een rechthoekig perceel, in de gevelrij van de Spoorlaan met de voor- of noordgevel aan de straat. De architectuur van het huis vertoont stijlovereenkomsten met dat van Spoorlaan 424, dat gebouwd is in 1902. Beide huizen zijn gebouwd in opdracht van de steenfabrikant C. van den Heuvel.

Omschrijving

Het huis heeft drie bouwlagen met een zolderverdieping. De bovenste is minder hoog dan de onderste twee bouwlagen. Het wordt gedekt door een schilddak voorzien van grijze Oudhollandse pannen met de nok loodrecht op de straat. De voorgevel is drie traveeën breed, en heeft een middenrisaliet met balkons en balkondeuren op de tweede en derde bouwlaag. Het eerste balkon rust op voluutvormige stenen consoles en heeft een balustrade met gedraaide balusters tussen hoekpilasters. De balustrade van het tweede balkon is niet meer aanwezig. De ingangspartij, in de linker travee, bevat een monumentale gesneden voordeur met doorzichtroosters en bovenlicht. De andere muuropeningen in de gevel bevatten schuifvensters. Die van de bovenste bouwlaag zijn T-vormig. Het opgaande werk bestaat uit rood/paarse baksteen afgewisseld door een cementen basement, speklagen, cordonlijsten en fries, die witgeschilderd zijn. De gevel is afgesloten door een Dorisch fries met kroonlijst, trigliefen en metopen. Rond al de muuropeningen geprofileerde stuclijsten met kuifbekroning. Die van het eerste balkon heeft opzij voluutvormige aanzetstenen. De risaliet is over de volle hoogte afgezet door cementen aanzetstenen. De hal van het huis heeft een marmeren vloer en rijke stucbewerkte wanden voorzien van pilasters met de Corintische orde met hoofdgestel. De tweede bouwlaag is bereikbaar via een houten bordestrap. De derde bouwlaag en zolder, vermoedelijk dienstbodenkamers, zijn enkel bereikbaar door een houten wenteltrap rond een spil vanaf de begane grond.

Waardering

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van rijk gedetailleerde burgerwoningen binnen de bestaande stedelijke structuur en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl. Het huis is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en heeft ensemblewaarde als onderdeel van een stadsbeeld dat zich kenmerkt door de structurele en visuele gaafheid.