Spoorlaan 424, 5038 CG te Tilburg

Inleiding

Voormalig WOONHUIS uit 1902 in Eclectische stijl. Het is gebouwd voor de steenfabrikant in opdracht van F.C. van den Heuvel. De architect is L. Gooijarts. Het huis ligt op een rechthoekig perceel aan de aaneengesloten gevelrij van de Spoorlaan met de voor- of noordgevel aan de straat. Het heeft aan de oostkant een smalle diepe dienstvleugel met een zijingang en een achterhuis in de tuin. De architectuur van het huis vertoont stijlovereenkomsten met dat van Spoorlaan 382-384.

Omschrijving

Het huis met de dienstvleugel heeft een L-vormige plattegrond. Het symmetrische vijf traveeën brede woonhuis met middenrisaliet heeft een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een zolderverdieping gedekt door een leien schilddak met plat. De middentravee bevat de hoofdingang met een monumentale dubbele voordeur voorzien van snijwerk, panelen, smeedijzeren roosters en bovenlicht. Op de tweede bouwlaag, een rechthoekige erker in klassieke bouwtrant rustend op voluutvormige consoles, met Ionische hoekpilasters, tussenstijlen, pseudo-balustrade en een hoofdgestel met kroonlijst. Op de zolderverdieping een bekroonde dakkapel met dubbele deuren naar het balkon boven de erker. De kapel met klauwstukken wordt ingeklemd door een gebroken tympaan. De andere traveeën, die identiek aan elkaar zijn, bevatten recht gesloten vensters op de eerste en tweede bouwlaag en in het dak kapellen bekroond door een tympaan met voluutvormige klauwstukken. De vensters van de tweede bouwlaag hebben een T-vormige indeling, ze zijn uitgevoerd als pseudo fenêtre à terre. De achtergevel van het huis bevat rechts een smalle ondiepe tweelaagse uitbouw gedekt door een plat dak en links een houten serre met een glazen roedendak. De rechterzijgevel heeft op elke bouwlaag een venster. De dienstvleugel, gedekt door een plat dak, is aan de straatkant eenlaags en aan de achterkant tweelaags. Het aansluitende eenlaagse achterhuis met zolderverdieping, oorspronkelijk de keuken en bijkeuken, heeft een zadeldak gedekt door grijze Oudhollandse pannen. De een travee brede voorgevel bevat een muuropening met afgeronde bovenhoeken, die gescheiden wordt door een penant met daarin de zij-ingang en een venster, beide met bovenlicht. De bewerking van de zijdeur komt overeen met de voordeuren.

Het huis is opgetrokken uit rode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Het heeft een cementen plint en fries met kroonlijst. De voorgevel heeft een rijke architectuur afgesloten door een Dorisch fries met trigliefen en metopen. Het metselwerk wordt hier afgewisseld door cementen speklagen met rond de muuropeningen geprofileerde lijsten. De gevel van de dienstvleugel wordt afgesloten door een cementen balustrade met vierkante vaasvormige balusters, die doorloopt onder de borstwering van de bovenvensters.

Het erf is aan de straatkant afgesloten door een rode bakstenen schansmuur met cementen plint en twee houten poorten tussen drie pilasters. In de muur ruitvormig siermetselwerk in gele baksteen tussen cementen speklagen.

Het interieur heeft een marmeren vloer in hal en gang. Rijk stucwerk in hal, waaronder een wand voorzien van pilasters in de Corintische stijl met hoofdgestel. Houten bordestrap met gedraaide trappaal en balusters. Het kantoor, in de achterkamer van de steenhandelaar, heeft een casettenplafond en een eikenhouten lambrizering.

Waardering

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van rijk gedetailleerde fabrikantenwoningen binnen de bestaande stedelijke structuur en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de detaillering. Het huis is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en heeft ensemblewaarde als onderdeel van een stadsbeeld dat zich kenmerkt door de structurele en visuele gaafheid.