Tilburg N 3289
Spoorlaan 428 5038CG, Tilburg

Inleiding

Voormalig WOONHUIS uit 1903 in Neo-Renaissance stijl, gebouwd in opdracht van de lakenfabrikant Andreas J. Lombarts, naar ontwerp van de Tilburgse architect A.J. Blomjous. Het woonhuis is opgenomen in de gevelwand. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond met aan de achterkant een uitgebouwde serre.

Omschrijving

De huis heeft twee bouwlagen met een zolderverdieping gedekt door een mansardekap, waarvan de steile dakschilden voorzien zijn van leien en de liggende van een zinken roevendak. De sterk horizontaal en verticaal gelede voorgevel is vier traveeën breed.

Dubbele en enkele lisenen accentueren de traveeën. Twee aan twee zijn de traveeën symmetrisch, aan de bovenkant afgesloten door een rondboogfries. De muuropeningen op de begane grond hebben een rondboog en de andere een segmentboog. Hierin houten kozijnen met schuiframen. De rechtgesloten vensters van de tweede bouwlaag zijn uitgevoerd als pseudo fenêtre à terre met een opengewerkte bakstenen borstwering, die overeenstemt met de balustrade van het balkon. De boogtrommels boven de vensters zijn voorzien van florale motieven. Het linkerdeel van de gevel heeft in het dak een bekroonde topgevel met een obelisk in een gebroken fronton. Het rechterdeel van de gevel heeft op de begane grond een venster en een glazen, niet oorspronkelijke, voordeur. Het bovenlicht en kalf van de voordeur hebben houten draai- en snijwerk met glas-in-lood. De tweede bouwlaag heeft een indeling in drie traveeën, met in het middel een vijfzijdig uitkragend stenen balkon en dubbele balkondeuren en opzij smalle vensters. In het dak twee kapellen bekroond door een gebogen tympaan. In de achtergevel getoogde vensters. De serre, oorspronkelijk een veranda, is van hout. Het interieur van het huis is grotendeels authentiek. Het trappenhuis is voorzien van een lichtkap en houten bordestrappen met kuipstukken, leuningwrongen, gedraaide balusters en trappaal. Enkele deuren en ramen met snijwerk, bossingpanelen en bekroonde architraven. Hal en gang voorzien van een witmarmeren vloer. In de kamers, hal en gangen stucwerk plafonds met ornament- en lijstwerk. In de serre meerkleurige figuratieve vloertegels.

Waardering

Het voormalige woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van rijk gedetailleerde fabrikantenwoningen binnen de bestaande stedelijke structuur en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de detaillering en als voorbeeld van het werk van de architect. Het huis is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en heeft ensemblewaarde als onderdeel van een waardevol stadsbeeld.