Spoorlaan 436, 5038 CH te Tilburg

Inleiding

Voormalige VILLA "Joseph" uit 1897 in Eclectische stijl naar ontwerp van architect W.F.J.H. Bouman (Tilburg/Breda). De halfvrijstaande villa, die in 1998 in gebruik is als kantoor, is gebouwd voor de Tilburgse lakenfabrikant Pollet. Het westelijk gelegen buurhuis genaamd "Desiré" op Spoorlaan 438 is tegelijker tijd in dezelfde stijl en door dezelfde opdrachtgever en architect gebouwd.

Omschrijving

De villa heeft twee bouwlagen met een zolderverdieping, die gedekt wordt door een rondom lopend mansardedak. De voorgevel van de villa bevat een drielaagse torenuitbouw, die gedekt wordt door een achthoekige torenspits met een bekroning van een vergulde stralenbol. Alle daken zijn voorzien van leien. De toren heeft een ronde plattegrondsvorm. De derde bouwlaag is achthoekig. De hoofdingang van het huis bevindt zich in de toren.

De in ca. 1975 geplaatste glazen rondboogdeur wordt bekroond door een tympaan met palmet. De bouwlagen bevatten smalle rondboogvensters. Het torenfries bevat de naam van het huis:"VILLA JOSEPH". De voorgevel heeft rechts van de toren een driezijdige erker met in het midden tuindeuren en opzij schuifvensters. De bovenlichten hebben een segmentboog. Op de erker een balkon met rondboogbalustrade. Het balkon is bereikbaar via dubbele balkondeuren met rondboog in het bovenlicht. De deuren worden geflankeerd door smalle schuifvensters met rondbogen in de bovenlichten. Links van de toren op beide bouwlagen een schuifvenster met rondbogen in de bovenlichten. De linkerzijgevel bevat in een tweelaagse erker een dienstingang. De schuifvensters in de gevel hebben alle rondbogen in de bovenlichten. Aan de achterkant heeft het huis gedeeltelijk een terras met balustrade. In de dakschilden bevinden zich rondom zinken dakkapellen met wangen en tympaanbekroningen. Het opgaande werk bestaat uit gepleisterde baksteen. Het stucwerk van de rondbogen boven de muuropeningen wordt geaccentueerd door snijwerk. De bogen op de pilasters naast de balkondeuren worden gedragen door gesneden kapitelen. Het huis staat rondom op een plint. De gevels hebben een cordonlijst. Aan de bovenkant worden ze afgesloten door een kroonlijst met fries. Het interieur van de villa heeft een Carrara-marmeren gangvloer en lambrizering. De ronde hal heeft een stergewelf gedragen door colonnetten en een lambrizering van marmer. Het trappenhuis bevat bordestrappen met kuipstukken en leuningwrongen met gedraaide en gesneden balusters en trappaal. In het huis een kamer-en-suite met schuifdeuren. De achterste kamer is voorzien van een eikenhouten lambrizering en een marmeren schouw. Deuren met bossingpanelen en gesneden architraven. Het huis heeft twee afzonderlijke kelders waarvan een van buitenaf bereikbaar is.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van rijk gedetailleerde fabrikantenwoningen binnen de bestaande stedelijke structuur en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de detaillering en als voorbeeld van het werk van de architect. Het huis is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en heeft ensemblewaarde als onderdeel van een waardevol stadsbeeld.

Bouman, W.F.J.H. ; Noord-Brabant