Spoorlaan 438, 5038 CH te Tilburg

Inleiding

Voormalige VILLA "Desiré" uit 1897 in Eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van architect W.F.J.H. Bouman. De villa, nu in gebruik als kantoor, is gebouwd voor de Tilburgse lakenfabrikant Guillaume Joseph Desiré Pollet. De villa, die ligt tussen belendende bebouwing, maakt deel uit van de bebouwing van de Spoorlaan. Aan de achterkant is de villa in de zeventiger jaren vergroot. Deze uitbreiding behoort niet tot de bescherming. Het oostelijk gelegen buurhuis genaamd "Villa Joseph" op Spoorlaan 436 is tegelijkertijd, in dezelfde stijl en door dezelfde opdrachtgever en architect gebouwd.

Omschrijving

De villa heeft twee bouwlagen met een zolderverdieping, die gedekt wordt door een rondom lopend mansardedak. Het dak is voorzien van leien. De villa, aan de voorkant gelegen op een terras, heeft een L-vormige plattegrond met afsnuiting. De voorgevelrooilijn maakt in de plattegrond verschillende sprongen.

De ingangspartij, die zich uitstrekt over twee bouwlagen, bevindt zich in de elleboog van de plattegrond. In een loggia met bordes met erboven een balkon ligt de dubbele voordeur met rondboogvormig bovenlicht. Zowel de deuren als het bovenlicht zijn voorzien van roosters van siersmeedwerk. Het hardstenen bordes en balkon hebben respectievelijk een rondboog- en balusterbalustrade. Het balkon rust op voluutvormige consoles, de vrije hoek wordt ondersteund door een hardstenen zuil voorzien van basement en kapiteel. Het balkon is bereikbaar via dubbele balkondeuren. De symmetrische risaliet van de voorgevel is twee traveeën breed. Op de begane grond bevat elke travee dubbele naar binnen draaiende tuindeuren met een bovenlicht en op de verdieping een T-vormig schuifvenster. De traveeën worden gescheiden door een smalle penant. Hierboven in het dak een stenen kapel met twee vensters met oren, kroonlijst en voluutbekroning. In de overige traveeën bevinden zich zowel op de begane grond als op de verdieping schuifvensters. Naast de twee smalle vensters van het trappenhuis bevat de zijgevel enige blindvensters. Alle muuropeningen in de voorgevel worden gesloten door een rondboog. In de achtergevel bevinden zich naast enige getoogde schuifvensters op de zolderverdieping dubbele van glas voorziene hijsdeuren. Het opgaande werk bestaat uit gepleisterde baksteen. Het stucwerk van de rondbogen boven de muuropeningen wordt geaccentueerd door snijwerk. De risaliet is voorzien van hoekpilasters. De bogen op de pilasters naast de balkondeuren worden gedragen door gesneden kapitelen. De gevels hebben een cordonlijst. Aan de bovenkant worden ze afgesloten door een kroonlijst met fries.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van rijk gedetailleerde fabrikantenwoningen binnen de bestaande stedelijke structuur en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de detaillering en als voorbeeld van het werk van de architect. Het huis is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en heeft ensemblewaarde als onderdeel van een waardevol stadsbeeld.

Bouman, W.F.J.H. ; Noord-Brabant