Stationsstraat 5, 5038 EA te Tilburg

Inleiding

Voormalig WOONHUIS met KANTOOR en KOETSHUIS uit het derde kwart van de 19e eeuw in Eclectische stijl. Het is gebouwd voor de wollenstoffenfabrikant F. Mutsaerts en in 1922 verbouwd voor de weduwe Mutsaerts-van Diepen. In 1998 is het in gebruik als notariskantoor. De naam van de architect is onbekend. Het object ligt op een L-vormig perceel. Het achterterrein is bereikbaar vanaf de Stationsstraat via een inrit aan de noordkant van het huis. Huis en kantoor liggen met hun voor- of oostgevels op de perceelsgrens aan de Stationsstraat. De rechterzijgevel ligt vrij op het perceel. Het kantoor, dat links van het woonhuis ligt, grenst aan de zuidkant aan de belendende bebouwing. Het koetshuis bevindt zich achter de buurhuizen Stationsstraat 7-9. Bij de verbouwing van het object in 1996 door architect D. Storimans tot kantoor is de voormalige kantooringang vervangen door een raam. De voormalige fabriek gelegen aan de Spoorlaan, in 1998 onderdeel van garage Obam, bevindt zich in noord-oostelijke richting op ongeveer honderd meter hier vandaan.

Omschrijving

Het tweelaagse woonhuis met zolderverdieping wordt gedekt door een leien schilddak met plat. Oorspronkelijk bekroond door een geornamenteerde zinken sierlijst met voluutvormige hoekstukken. Het heeft een rechthoekige plattegrond. Aan de achterkant over de volle breedte van het huis bevindt zich een uitgebouwde eenlaagse serre onder plat dak. De symmetrische voorgevel met middenrisaliet en hoekpilasters is vijf traveeën breed. De risaliet bevat een monumentale ingangspartij met witgeschilderde stucomlijsting. Eikenhouten kozijn met gesneden voordeur en bovenlicht. Hierboven op de tweede bouwlaag een hardstenen balkon met een gietijzeren balustrade rustend op consoles. Dubbele balkondeuren. De andere muuropeningen zijn getoogd. Ze hebben geprofileerde witgeschilderde stuclijsten met kuif en afgeronde bovenhoeken. Hierin houten T-vensters met ramen en afgeronde glashoeken. De benedenvensters hebben bovendien houten rolluiken, aan de binnenkant met harmonika blinden, en in de bovenlichten glas-in-lood. De serre bestaat uit drie houten puien tussen vier penanten. De achtergevel heeft op de tweede bouwlaag eveneens vijf raamtraveeën waarin T-vensters. Het huis heeft een rondlopende fries, kroon- en tandlijst en gestoken gootklossen. In de fries van de voorgevel bovendien dubbele stenen consoles. Op de bovenhoeken van het dak vier schoorstenen. Aan de voorkant drie dakkapellen met een tympaanbekroning. In de kapellen vensters met twee tussenstijlen.

Aan de achterkant twee dakkapellen.

De tweelaagse kantoorvleugel gedekt door een plat dak heeft een rechthoekige plattegrond. De smalle voorgevel, bestaande uit een travee, bevat een middenrisaliet, die bekroond wordt door een tympaan. De muuropeningen van de grote vensters zowel boven als beneden hebben dezelfde indeling en afwerking als die van het huis. Het onderste venster (oorspronkelijk de kantooringang) wordt geflankeerd door smalle staande vensters voorzien van gebrandschilderd glas-in-lood met een rand van bloem- en bladmotieven. In de beide bouwlagen van de achtergevel bevinden zich twee raamtraveeën. Het opgaande werk van huis en kantoor bestaat uit zandkleurige ongeschilderde gepleisterde baksteen. De voorgevel heeft bovendien een hardstenen plint en cordonlijst. Het interieur heeft rijk bewerkte stucplafonds, marmeren schoorsteenmantels en deuren met vijf bossingpanelen. Enkele deuren geschilderd in imitatie notenhout. In de hal en gang een witmarmeren vloer. De gecombineerde eikenhouten bordestrap van het woonhuis en kantoorvleugel heeft bij het bordes een Venetiaanse balustrade met meerdere rondbogen. De trap heeft een gietijzeren balustrade met gedraaide trappaal. In de achterkamer een eikenhouten lambrizering. Schouw met zuiltjes en snijwerk.

Het koetshuis met een rechthoekige plattegrond wordt gedekt door een schilddak belegd met grijze verbeterde Hollandse pannen. Het heeft twee getoogde houten dakkapellen met gebogen kroonlijst. De getoogde koets- en hooideuren zijn vervangen door vensters. Het opgaande werk bestaat uit schoonmetselwerk in kruisverband met een gestuct fries en houten kroonlijst.

Waardering

Het woonhuis met koetshuis is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van rijk gedetailleerde fabrikantenwoningen binnen de bestaande stedelijke structuur en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de detaillering. Het huis is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en heeft ensemblewaarde als onderdeel van een stadsbeeld dat zich kenmerkt door de structurele en visuele gaafheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Woonhuis met kantoor en koetshuis

Storimans, D. ; Noord-Brabant