Tilburg M 8418
Stationsstraat 25, 5038 EA te Tilburg

Inleiding

Voormalig WOONHUIS uit 1898, in Eclectische stijl, gebouwd voor paraplufabrikant Guillaume Gimbrère naar ontwerp van de Tilburgse architect J.A. Blomjous. De firma is opgericht in 1853. In het woonhuis bevindt zich nu 'Maison Teulings', een winkel voor damesmode. Het huis ligt aan de Stationsstraat op de kop van een rechthoekig perceel. In de achtergevel bevindt zich een gevelsteen met het volgende opschrift: "Guillaume Gimbrère 30 juni 1898". De naastgelegen in 1956 gesloten paraplufabriek (Fabriekstraat 6), in 1997 in gebruik als woon- en pakhuis, ligt op het aanliggende L-vormige perceel. Het woonhuis heeft nog steeds een achterom via een overbouwde poort naar de voormalige paraplufabriek.

Omschrijving

Het tweelaagse woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond. Het wordt gedekt door een leien mansardekap, met de nok parallel aan de straat. De symmetrische pilastergevel is vijf traveeën breed. De middelste travee bevat een monumentale rondboogvormige ingangspartij met stucomlijsting, een recente glazen voordeur en bovenlicht. Hierboven op de tweede bouwlaag een hardstenen balkon met een gebogen gietijzeren balustrade rustend op dubbele stenen consoles. Dubbele balkondeuren. In het dak een stenen kapel met rondboog en tympaanbekroning. De andere traveeën zijn identiek aan elkaar. Op de begane grond hebben ze een getoogde muuropening met geprofileerde stuclijsten met kuif en tweedelige schuifvensters voorzien van houten rolluiken. Op de tweede bouwlaag bevinden zich bekroonde recht gesloten muuropeningen voorzien van T-vensters. In het dak vier staande ellips-vormige zinken oeil de boeufs. Het opgaande werk van de voorgevel bestaat uit witgeschilderd pleisterwerk op baksteen afgewisseld door een hardstenen plint en cordonlijst. De gevel wordt gesloten door een ries met houten kroonlijst voorzien van snijwerk. Onder de goot gestoken gootklossen. Het pleisterwerk van pilasters, cordon en fries is rijkelijk voorzien van geprofileerd ornament- en lijstwerk. De kroonlijsten worden gedragen door voluutvormige stenen consoles. De achtergevel, die sober is uitgevoerd in schoonmetselwerk, heeft op de tweede bouwlaag getoogde vensters en muuropeningen met een zesruits verdeling. Achter het woonhuis bevindt zich in een aanbouw een washuis gedekt door een lessenaarsdak. Twee toegangsdeuren en meerdere rondboogvensters. Het opgaande werk bestaat uit schoonmetselwerk in rode baksteen gemetseld in kruisverband afgewisseld door siermetselwerk in fries en bogen van grijze en gele baksteen. Het interieur van het woonhuis heeft in de gang en kamers van de begane grond meerdere portes-brisées met vier bossingpanelen. Een hiervan is uitgevoerd met glasdeuren bezet met geëtste en gezandstraalde motieven in spiegelglas. In de kamers vier rijk bewerkte stucplafonds met florale motieven en plafond-engeltjes, marmeren schoorsteenmantels en vierpaneels deuren. Wit marmeren gang en hal met een lambrizering in bas-reliëf van papierstuc met een repeterende ornamentale opdruk. Bordestrap met gedraaide trappaal en gietijzeren balustrade.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van rijk gedetailleerde fabrikantenwoningen en kantoren binnen de bestaande stedelijke structuur en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de detaillering en als voorbeeld van het werk van de architect. Het huis is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en heeft ensemblewaarde door de ligging in een stadsbeeld dat zich kenmerkt door de structurele en visuele gaafheid.

Blomjous, A.J. ; Noord-Brabant