Tilburg M 5405
Tilburg M 6710
Tuinstraat 104, 5038 DE te Tilburg
Tuinstraat 106, 5038 DE te Tilburg
Tuinstraat 108, 5038 DE te Tilburg
Tuinstraat 110, 5038 DE te Tilburg

Inleiding

Het blok WINKEL-WOONHUIZEN werd gebouwd in ca. 1890 in Neo-Renaissance-stijl en maakt onderdeel uit van een ononderbroken gevelrij in de binnenstad. Het oorspronkelijke interieur van de panden 104-106 is bij de verbouwing tot boekhandel geheel uitgebroken. Achter no 108 bevindt zich een aanbouw van architect Barenbrug.

Omschrijving

Het tweelaagse blok woon-winkelhuizen heeft een mansardekap met schubleien en is opgetrokken uit machinale baksteen. Horizontale geleding vindt plaats door een hardstenen plint, cordonlijsten en speklagen. Door terugspringing in de gevel ter plekke van de poortdoorgangen is er een optische driedeling van het blok in twee delen van drie en één deel van vier vensterassen. De poort tussen 104 en 106 is dichtgemetseld. De linkergevel is half vrijstaand, een poort leidt naar het achterterrein. De winkelpuien zijn uitgevoerd in hout. De brede pilasters hebben decoratieve elementen als verdiepte velden, cirkels, banden, Vlaamse Renaissancewortels en diamantkoppen onder de geprofileerde kroonlijst. In het midden de dubbele paneeldeur met glaspanelen en kussens als winkelentree met aan weerskanten een getoogd etalageraam. Deze vensters hebben aan boven- en onderkant ventilatiesleuven. Bij de panden 104 en 106 springt de kroonlijst bij de deur iets naar voren. Tussen de panden 106 en 108-110 bevindt zich een rijkbewerkte houten poortdeur. Bij het pand 108-110 loopt de kroonlijst verder recht door naar de dubbele paneeldeur geheel rechts. Deze vleugeldeuren zijn voorzien van smeedijzeren sierroosters, diamantkoppen, duwstangen en driehoekig tympaan. De woonverdieping hierboven heeft bij nummer 104 een door pilasters gelede borstwering met baksteenmozaïek, bij de andere huizen is deze vlak gemetseld. Alle woningen hebben T-vensters. Boven nummer 104 segmentbogen met baksteenmozaïek en hardstenen sluitsteen. Nummer 106 heeft boven de ramen een keperboog en pand 108-110 bezit getoogde spaarbogen. De fries is voorzien van baksteenmozaïek en een tandlijst. De geprofileerde kroonlijst wordt onderbroken door een dakkapel met T-venster met spaarboog zoals op de etage er onder. Het linker- en rechterpand hebben een dakkapel met trapgevel en overhoekse pinakel, de middelste heeft een keperboogvorm. Behalve de van een bakstenen omlijsting voorziene dakkapel heeft pand 108-110 aan weerskanten kleinere dakkapellen met plat dak en houten sieromlijsting. Achter no. 108 bevindt zich een aanbouw met oorspronkelijk Art-Deco-interieur uit de bouwtijd.

Waardering

Het blok winkel-woonhuizen is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de uitgroei van de detailhandel in een industriestad en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het winkel-woonhuis. Het blok heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl. De panden zijn belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur, met name de winkelpuien. Ze hebben ensemblewaarde als onderdeel van een stadsbeeld met een grote structurele en visuele gaafheid.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2) Betreft winkel-woonhuizen