Tilburg M 9732
Willem II-straat 39, 5038 BC te Tilburg

Inleiding

WOONHUIS in Eclectische stijl uit ca. 1885. Het huis ligt op een rechthoekig perceel, het maakt onderdeel uit van de Willem II straat.

Omschrijving

Het huis heeft twee bouwlagen en een zolderverdieping. Het wordt gedekt door een zadeldak voorzien van grijze opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Het opgaande werk bestaat uit rode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. De vier traveeën brede voorgevel, wordt afgesloten door een kroonlijst, hij heeft een hardstenen plint en een fries met daarin tien consoles. Beide bouwlagen hebben rechtgesloten muuropeningen met afgeronde bovenhoeken. Ze zijn voorzien van geprofileerde stuclijsten met een kuifbekroning. De voordeur wordt links geflankeerd door een en rechts door twee schuifvensters. Op de verdieping bevinden zich vier schuifvensters. In twee bovenlichten op de begane grond glas-in-lood ramen.

Waardering

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de aanleg van nieuwe stedenbouwkundige structuren in het kader van de bloei van de industriestad, het is van belang voor de typologische ontwikkeling van het herenhuis. Architectuurhistorisch is het waardevol vanwege de stijl, de ornamentiek en het materiaalgebruik. Het gebouw heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur, en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.