Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521230
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82655/195
Kadastrale aanduiding
Tilburg M 10043
Willem II-straat 55, 5038 BD te Tilburg
Willem II-straat 57, 5038 BD te Tilburg

Omschrijving

Inleiding

Voormalig WOONHUIS uit ca. 1874 in Eclectische stijl, gebouwd voor de gezusters Allegonda en Catharina van Tulder naar ontwerp van hun broer de architect Henri van Tulder (1819-1903).

Omschrijving

Het huis heeft twee bouwlagen, het wordt gedekt door een zadeldak gelegen tussen tuitgevels voorzien van grijze Oudhollandse pannen. De symmetrische voorgevel is vijf traveeën breed. De pui, voorzien van een basement, middenrisaliet en hoekpilasters, wordt aan de bovenkant afgesloten door een kroonlijst. In het midden bevindt zich een gesneden voordeur met bovenlicht. De deur bevat twee glas- en bossingpanelen en doorzichtroosters van siersmeedwerk. Aan weerszijden twee T-vormige schuifvensters. Op de tweede bouwlaag bevinden zich vijf van dergelijke vensters, echter met getoogde bovenlichten. De vensters zijn afgezet met geprofileerde stuclijsten en aan de bovenkant voorzien van een kuifbekroning met opzij bladmotieven. Het opgaande werk bestaat uit een hardstenen basement met daarop een witgepleisterde gevel, die aan de bovenkant wordt afgesloten door een kroonlijst en fries met daarin opgenomen tien voluutvormige consoles. Bovendien is de pui voorzien van imitatie blokpleisterwerk.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de aanleg van nieuwe stedenbouwkundige structuren in het kader van de bloei van de industriestad; het is van belang voor de typologische ontwikkeling van het herenhuis. Architectuurhistorisch is het waardevol vanwege de stijl, de ornamentiek en het materiaalgebruik en als voorbeeld van het werk van de architect Van Tulder. Het gebouw heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur, en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1874
1874
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Tulder, H.J. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur