Wilhelminapark 13 01, 5041 EA te Tilburg
Wilhelminapark 13 02, 5041 EA te Tilburg
Wilhelminapark 13 A, 5041 EA te Tilburg

Inleiding

De Jugendstil DUBBELE BOVEN-BENEDENWONING werd gebouwd in 1911 in opdracht van B.V. Pessers-Daniëls naar ontwerp van architect Jos Donders.

Omschrijving

Het drie- tot vierlaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond en een plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met decoratieve onderdelen en een hoog basement van hardsteen. De driedeling van de gevel wordt geaccentueerd door het plaatselijk halfsteens vooruitspringen van de smalle hoekrisalieten en het middendeel met balkon en erker, waarbij ook de uitspringende en inspringende muuropeningen ritmisch verspringen. In het midden bevinden zich twee schuifvensters met hardstenen dorpels, bewerkte lateien en bovenlichten met kleine roedenverdeling in groen glas. Vanaf de dorpels wordt in een gebogen lijn in de hardsteen de aanzet gegegeven tot het vooruitspringen van de hoekpartijen. Op de begane grond hebben deze een getoogd portiek met elk twee kussenpaneeldeuren met een smeedijzeren sierrooster. De deuren naar de bovenwoning hebben een hardstenen trapje met ijzeren leuning. De bovenlichten van de deuren hebben, als alle bovenlichten, een kleine roedenverdeling in groen glas. In het rechterportiek bevindt zich een gevelsteen met de tekst: "Nicolaas Bernard en Henrica Pessers 2 nov. 1911". Boven de deuren bevindt zich een segmentvormige erker met zesdelig raam. In het midden is er een loggia met dubbele deuren en zijramen. De borstweringen zijn van baksteen met hardstenen accenten bij aanzet en hoeken. Op de tweede etage hebben de hoekpartijen een kruisvenstervariant. Het middelste deel heeft een driezijdig erkerraam op hardstenen sierconsoles en een houten kroonlijst op klosjes. Aan weerskanten is het raam voorzien van eenvoudig sierpleisterwerk. Boven de erker is als een luifel een ver uitkragende houten gootlijst geplaatst. De linkerhoek wordt boven het kruisvenster bekroond door een gepleisterde boog met drie sierblokjes. Het rechterdeel heeft nog een extra bouwlaag met een gekoppeld driedelig raam, die een torenachtige bekroning geeft. Sober siermetselwerk en pleisterwerk vormen samen met de piramidevormige spits waarop shingles liggen het hoogste punt van het pand.

Waardering

De dubbele boven-benedenwoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een typologische ontwikkeling. Het heeft archtectuurhistorisch belang vanwege de plaats in het werk van de architect. Het gebouw heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Het pand is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de omgeving.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Betreft boven-benedenwoning

Jugendstil