Berkel-Enschot, Dom Dubuissonstraat

Inleiding

Op de R.K. begraafplaats aan de Dom. Dubuissonstraat staat, aan de zuidelijke zijde, naast de calvarieberg, het in Neo-Gotische stijl uitgevoerde, geheel hardstenen GRAFTEKEN van pastoor B.J.G. van Rijckevorsel, daterende uit 1886. De pastoor, uit een bekend Brabants geslacht, was de eerste pastoor van de Berkelse parochiekerk.

In 1995-1996 is het monument gerestaureerd, waarbij het geheel is gedemonteerd en op een betonnen vloerplaat is geplaatst.

Omschrijving

In een door geprofileerde, met smeedijzeren bolkruisen bekroonde hardstenen hekpalen en laag smeedijzeren fleur-de-lys hekwerk omgeven grafperk, staat een monument bestaande uit een staande geprofileerde en trapsgewijs verjongende hardstenen opstand bekroond door een dito kruis, waartegen een liggende hardstenen sarcofaag, waarvan het deksel is uitgevoerd in kruismodel en verjongend naar het voeteneinde.

Op de staande steen een spitsboognis, omlijst door een hoogrelïef met op colonetten gesteld driepasmotief, waarin het opschrift: "Hier rust van zijn / gezegenden arbeid / de Weleerwaarde Heer / Bernardus Jacobus / Guilhelmus van Rijckevorsel / Geboren te 's-Bosch 25 / julii 1807 Overleden / te Berkel 9 november / 1886 Eerste pastoor / van deze parochie 'Zijne / blijdschap en zijne kroon / staat aldus in den Heere / geliefde'. Phil.IV.1". Op het kruis aan weerszijden het In-Hoc-Signo-monogram. Op het in plattegrond trapeziumvormige sarcofaagdeksel staat op de kruising in hoog-reliëf een miskelk met hostie afgebeeld. Aan de zuidelijke zijde in gotisch schrift op een banderol de inscriptie: de profundis clamavi ad te domine", aan de noordelijke zijde: "miserere mei deus secum magnam misericordiam tuam". Verder tegen de staande zijkanten van het deksel de initialen G-R (Guilhelmus van Rijckevorsel) en S-I (?), en tegen het voeteneinde in hoogrelïef een wapenschild, waarop drie kikvorsen.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de afspiegeling van het belang dat de geestelijkheid in de negentiende eeuwse maatschappij innam; het is tevens van belang als zeldzaam voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het pastoorsgraf. Het heeft kunsthistorische waarden wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Betreft grafteken

restauratie