526155 - R.K. H. Caecilia
Kerkstraat 2, 5056 AC te Berkel-Enschot
Kerkstraat 4, 5056 AC te Berkel-Enschot

Inleiding

Aan de zuidwestelijke zijde van de pleinachtige verbreding van de Kerkstraat staat de voormalige PASTORIE van de St. Caeciliaparochie. Het woonhuis heeft een aangebouwde garage. In oorsprong dateert de pastorie uit 1870. Het pand werd ingrijpend gewijzigd in 1905, toen het aan de zijde van de Kerkstraat werd voorzien van een nieuwe, op de kerk aansluitende gevel. In 1975 is het opnieuw verbouwd.

Omschrijving

Het eenlaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond, met een L-vormige uitbouw aan de zuidelijke zijde, telt één bouwlaag plus kapverdieping en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. Dit is voorzien van een smeedijzeren dakruiter met luidklokje. Tegen de zuidelijke en noordelijke gevel staan schoorstenen. Tegen het westelijke dakschild is waarschijnlijk in 1975 een viertal kleine dakkapellen aangebracht.

Sedert 1905 is de voorgevel aan de Kerkstraat gelegen. Deze gevel is toen vernieuwd in baksteen, wordt verlevendigd met gepleisterde banden, hardstenen druipplint en dorpels, en afgesloten door een gemetseld keperboogfries met geprofileerde houten gootlijst op klossen. In de trommels van de segmentbogen boven alle gevelopeningen mozaïeken met strengperssteen. In de middenrisaliet een vleugelkussenpaneeldeur met smeedijzeren deurroosters, bovenlicht met glas-in-lood panelen en lantaarn. Erboven twee lancetvensters met driedelige ramen, waarboven de topgevel met oculus en nokruiter. Ter rechterzijde van de voordeur een hardstenen brievenbus met opschrift: 'brieven'. Aan weerszijden van de risaliet tweemaal twee achtruits schuifvensters. De gevel heeft aan beide zijden lisenen. Tegen de linker zijgevel staat een eenlaagse aanbouw uit 1905 onder samengesteld L-vormig zadeldak, voorzien van oud-Hollandse pannen. In de gevel aan de zijde van de Kerkstraat twee zesruits schuifvensters, op de verdieping in de door een gemetselde pinakel bekroonde topgevel een derde zesruiter. De achtergevel aan de zijde van de Enschotsebaan heeft een symmetrische indeling, is gepleisterd in blokverband. De licht uitspringende middenrisaliet heeft dezelfde opbouw als die in de voorgevel, met vleugelpaneeldeur en bovenlicht op de begane grond, doch één venster op de verdieping, voorzien van glas-in-lood panelen.

De noordelijke zijgevel is gepleisterd in blokverband en zowel op de begane grond als de eerste verdieping voorzien van twee zesruits schuifvensters. Het pand heeft nog grotendeels de oorspronkelijke indeling met onder meer centrale hal en trap op de begane grond. Van belang zijn onder meer de natuurstenen vloeren en de paneeldeuren.

De L-vormige aanbouw aan de zuidelijke zijde van de pastorie dateert waarschijnlijk uit 1905 en bestaat, naast de hierboven beschreven bijkeuken, uit een koetshuis, waarvan de inrijpoort zich in de westelijke gevel bevindt. Anno 1998 is deze poort gesloten door een tweetal moderne rechtgesloten deuren. In de gevel verder twee zesruits schuifvensters.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden, het is van belang als bijzondere uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de plattelandspastorie. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de ornamentatie en het materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarden, het is in samenhang met de kerk van belang voor het aanzien van het dorp. Het is tevens van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouw pastorie