Udenhout E 3164
Groenstraat 28, 5071 EC te Udenhout

Inleiding

Tweelaags landhuis 'Wilgewinde', gebouwd in 1928 naar ontwerp van de Bossche architect J. van Halteren (1893-1973) in een strakke, regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl, gelegen op een straathoek aan een van de vier kruisstraten, die de oude kern van Udenhout vormen. Ook het hekwerk is door de architect ontworpen.

Omschrijving

Kubusvormig, tweelaags landhuis, opgetrokken uit baksteen met terugliggende voeg, voorzien van een aan de dakvoet geknikt tentdak met rode verbeterde Hollandse pannen en twee dakkapellen. Eenlaagse aanbouw onder plat dak. Symmetrisch opgezet gebouw, met de hoofdingang met originele geverniste paneeldeur onder luifel in de gevel aan de Groenstraat. Op de luifel boven de entree de huisnaam. De symmetrie-as ligt parallel aan de Groenstraat en haaks op de zijstraat. De horizontale lijn wordt benadrukt door een dubbele sierbetonnen lijst die de begane grond deels van de verdieping scheidt en een tweede betonnen lijst onder de brede houten lijstgoot. De hoeken van het hoofdblok worden geaccentueerd door samengestelde raam- en deurstroken op de begane grond die op de hoeken en op regelmatige afstanden smalle bakstenen penanten hebben. Boven deze ramen bevinden zich, ingesloten door genoemde betonnen lijst kleine bovenlichten in ornamentaal glas-in-lood. Op de verdieping bevinden zich eveneens raamstroken met openslaande kleine roedenramen die om de hoeken doorlopen. De zijgevel wordt benadrukt door een forse schoorsteen, die op de verdieping wordt geaccentueerd door twee smalle spleetramen. De zijgevel aan de andere zijde heeft een eenlaagse aanbouw, die eveneens grotendeels symmetrisch is opgezet. Hier bevinden zich drie groepen van openslaande ramen, deels met kleine roedenindeling onder dubbele betonlijsten. Aan de ingangsgevel springt de aanbouw naar voren en eindigt in een halfrond uitgebouwde erker met openslaande ramen en een luifel die doorloopt boven een kleine aanbouw met openslaande ramen en boven de entree. Boven de aanbouw op de verdieping een trappenhuis met smalle spleetvensters met ornamentaal glas in lood en een torenachtige beeïndiging met schoorsteen, die in het dakvlak insnijdt en onder een dubbele betonlijst een omlopende raamstrook met kleine roedenramen vertoont. Inwendige hal met oorspronkelijke mozaiekvloer en eenvoudige stucplafonds, een suitekamer met twee marmeren schouwen en in de aanbouw een erkerkamer. Bijzondere halfgebogen plaatstalen verwarmingsradiatoren in de erkerkamer. Voor het huis een geometrisch ijzeren hekwerk met bakstenen pijlers en voetmuur.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere verwerking van de Amsterdamse Schoolmotieven en enkele motieven uit het Nieuwe Bouwen, zoals de omlopende raamstroken, door een regionaal belangrijke architect; het neemt een belangrijke plaats in in het werk van de architect en is van belang vanwege het materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde, als onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen aan de bijzondere nederzettingsstructuur van de Udenhoutse 'kruisstraten'. Het is uiterst gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als representant van een variant van de Amsterdamse school.

Halteren, J. van ; Noord-Brabant