Udenhout E 4437
Kreitenmolenstraat 19, 5071 BA te Udenhout

Inleiding

WOONHUIS, opgetrokken rond 1900 in een regionale variant van de Neo-Renaissance stijl en gelegen aan de zuidelijke van de vier 'kruisstraten' die het oude centrum van Udenhout vormen.

Omschrijving

Eenlaags woonhuis, opgetrokken uit baksteen onder mansardedak met leien in rensdekking op de schilden en kruispannen. Hoekschoorstenen. De voorgevel heeft een hardstenen plint, hoeklisenen en een middenrisaliet met lisenen. In de vlakke velden links en rechts twee schuiframen met rolluiken en segmenttogen met aanzetstenen en sluitstenen met diamantkop.

In de risaliet ingangsportiek met paneeldeur met siersmeedwerk. Gecombineerde tuit- en trapgevel met getoogd T-raam en pinakels. Stoep. In de linker zijgevel een getoogd halfvenster en in de topgevel twee schuiframen, alle met rolluiken. In de rechter zijgevel boven drie getoogde schuiframen.

In de achtergevel twee schuifvensters. Haakse aanbouw onder zadeldak met oud-Hollandse pannen en vernieuwde ramen. Inwendige hal met oorspronkelijke betegeling met marmer en decoratief geschilderde wanden. Bovenlicht met glas-in-lood in florale motieven. In de kamers onder meer marmeren schoorsteenmantels, paneeldeuren en stucplafonds. Links en rechts wordt het erf begrensd door schansmuren met pilasters en tandlijsten uit de bouwtijd.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de toepassing van motieven uit de neostijlen aan een landelijk bouwwerk, dat getuigt van de negentiende-eeuwse bloei van de Meijerij. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen aan de nederzettingsstructuur van de 'kruisstraten'. Het is gaaf bewaard gebleven.