Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521241
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Klooster St. Petrus
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82657/56
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Tilburg
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Udenhout
X-Y coördinaat: 
137889 - 402456

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

KLOOSTER Sint-Petrus, opgetrokken rond 1890-1900 in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl met Neogotische elementen, gelegen naast de reeds eerder beschermde kerk van de H. Lambertus, aan de Slimstraat, een der vier kruisstraten, die het oude centrum van Udenhout vormen. In de tuin onder meer een rode beuk.

Omschrijving

Tweelaags kloostergebouw, opgetrokken uit baksteen, onder met leien gedekt afgeplat schilddak, aan de rechterzijde voorzien van een haaks op de straat gerichte bakstenen kapel onder met leien gedekt zadeldak. De voorgevel heeft een hardstenen plint, waarboven een druiplijst van geglazuurde steen en telt zeven traveeën, waarvan de middelste en de hoekvakken door bakstenen lisenen worden aangeduid. Per travee boven en onder schuiframen met vierentwintigruits kleine roedenindeling. De lisenen eindigen ter hoogte van de geprofileerde lijstgoot in deels getande uitmetselingen en worden met elkaar verbonden door segmenttogen en een rijk gedetailleerde getande lijst. Gesmede sierankers. De middenrisaliet heeft een ondiep portiek met paneeldeur met driepassen en een vierdelig bovenlicht. Erboven een tegeltableau met de kloosternaam 'St. Petrus'. In de met geglazuurde baksteen afgedekte topgevel een spitsboognis met kunststenen beeld van de H. Jozef onder kruis. In het dakvlak links en rechts een dakkapel. De zijgevel heeft twee kleine roedenvensters met rolluiken en een tandlijst onder de goot. In het dakvlak een dakkapel. De achtergevel is symmetrisch ingedeeld en heeft op de verdieping zes openslaande vierentwintigruits ramen en in het midden een raam voor het trappenhuis. In het dakschild drie dakkapellen. De kapel heeft aan de straatzijde een driezijdig gesloten absis met overhoekse steunberen en een fries. In de eindgevel drie lancetramen. In de eenvoudige lange zijgevel rechts zes smalle lancetvensters. In de koorramen heiligenfiguren. Aan de linkerzijde een tweelaagse aanbouw onder met leien gedekt zadeldak. Twintigruits schuiframen. Aan de straatzijde een smeedijzeren hekwerk op bakstenen voetmuur, met poortjes tussen bakstenen pijlers.

Waardering

Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van onderwijs en zielzorg door congregaties in de late negentiende eeuw en is een goed voorbeeld van het eenvoudige kloostertype, dat zich ontwikkelde als een grote variant van het blokvormige herenhuis. Het heeft architectonische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van een uiterst eenvoudige, min of meer gotiserende katholieke gestichtsstijl. Het maakt deel uit van een groter geheel, een katholieke groep aan een der vier kruisstraten in de kom van Udenhout. Het is gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSlimstraat215071 EGUdenhout
NeeSlimstraat235071 EGUdenhout

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKlooster, kloosteronderdlKloosterTrappistenklooster

Geen orde bekend

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
UdenhoutF5145

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekinvloeden
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18901900globaalvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee