521247 - Complex OLV van Goede Raad
Veghel M 638
Veghel M 641
Veghel M 640
Past. van Haarenstraat 34, 5464 VG te Veghel
Past. van Haarenstraat 36, 5464 VG te Veghel

Inleiding.

Rooms Katholieke LAGERE SCHOOL (Pastoor van Haarenstraat 36) met ONDERWIJZERSWONING (Pastoor van Haarenstraat 34). Gebouwd in opdracht van pastoor van Haaren, in 1910 in een Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant. De school is in gebruik als gemeenschapshuis. De woning wordt als zelfstandige woonruimte gebruikt.

Omschrijving.

Samengestelde bakstenen bouwmassa waarbij school en woning duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Het dak is gedekt met tuiles-du-Nord en heeft gootlijsten en windveren. Het gebouw heeft een iets uitstekende bakstenen plint. Direkt onder de goot is een tandlijst, uitgevoerd in gele steen aangebracht. De school bestaat uit een éénlaags gebouw op een L-vormige plattegrond. Het pand heeft een hoge verdiepingshoogte onder zadeldak. Het woongedeelte bevindt zich aan de zuidkant van de school en springt iets naar voren. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond onder haaks op elkaar staande daken. De voorgevel van de school heeft zes hoge ramen met kruiskozijnen. Deze ramen zijn in twee groepen van drie geplaatst, overeenkomstig de oorspronkelijke klasindeling. Erboven, ongeveer in het midden van de gevel, is in een gepleisterd veld de huidige naam van het gebouw gezet.

In de rechterzijgevel ligt, iets terugwijkend onder een lessenaarsdak, de ingang. In het bovenlicht van de deur is gekleurd glas-in-lood gezet. De topgevel heeft twee ramen. De achtergevel heeft een haakse aanbouw onder zadeldak, deze aanbouw is later verlengd. De voorgevel van het woonhuis telt vijf traveeën. Het risaliet, rechts is twee traveeën breed, twee lagen hoog met topgevel onder een haaks zadeldak. Links is de bouwmassa één laag hoog onder een hoog dak met wolfeind. De staande ramen op de begane grond hebben allen een smalle middenstijl en een bovenlicht. Op de eerste verdieping is een gelijkvormig raam aangebracht, in de topgevel een klein liggend raam. De paneeldeur heeft smeedijzeren roosters, ervoor ligt een bakstenen trapje. In het dakvlak van het wolfdak is een dakkapel gemaakt.

De linkerzijgevel heeft een kelderlicht, een smal raam op de begane grond en een raam in de top. Een kleine aanbouw telt één bouwlaag onder een plat dak. Het interieur van de school is gemoderniseerd, aan de straatkant ligt een grote recreatiezaal, hierin is een oude kastenwand gehandhaafd.

Waardering.

De school is van algemeen belang en heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische, geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kerkdorpen in het kader van de ontginning van oostelijk Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en als essentieel onderdeel van het geheel.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school Lagere school met onderwijzerswoning