Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521248
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Complex OLV van Goede Raad
Complexnummer: 
521247 - Complex OLV van Goede Raad
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
16205/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meierijstad
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Veghel
X-Y coördinaat: 
168294 - 404972

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Rooms Katholieke LAGERE SCHOOL (Pastoor van Haarenstraat 36) met ONDERWIJZERSWONING (Pastoor van Haarenstraat 34). Gebouwd in opdracht van pastoor van Haaren, in 1910 in een Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant. De school is in gebruik als gemeenschapshuis. De woning wordt als zelfstandige woonruimte gebruikt.

Omschrijving.

Samengestelde bakstenen bouwmassa waarbij school en woning duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Het dak is gedekt met tuiles-du-Nord en heeft gootlijsten en windveren. Het gebouw heeft een iets uitstekende bakstenen plint. Direkt onder de goot is een tandlijst, uitgevoerd in gele steen aangebracht. De school bestaat uit een éénlaags gebouw op een L-vormige plattegrond. Het pand heeft een hoge verdiepingshoogte onder zadeldak. Het woongedeelte bevindt zich aan de zuidkant van de school en springt iets naar voren. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond onder haaks op elkaar staande daken. De voorgevel van de school heeft zes hoge ramen met kruiskozijnen. Deze ramen zijn in twee groepen van drie geplaatst, overeenkomstig de oorspronkelijke klasindeling. Erboven, ongeveer in het midden van de gevel, is in een gepleisterd veld de huidige naam van het gebouw gezet.

In de rechterzijgevel ligt, iets terugwijkend onder een lessenaarsdak, de ingang. In het bovenlicht van de deur is gekleurd glas-in-lood gezet. De topgevel heeft twee ramen. De achtergevel heeft een haakse aanbouw onder zadeldak, deze aanbouw is later verlengd. De voorgevel van het woonhuis telt vijf traveeën. Het risaliet, rechts is twee traveeën breed, twee lagen hoog met topgevel onder een haaks zadeldak. Links is de bouwmassa één laag hoog onder een hoog dak met wolfeind. De staande ramen op de begane grond hebben allen een smalle middenstijl en een bovenlicht. Op de eerste verdieping is een gelijkvormig raam aangebracht, in de topgevel een klein liggend raam. De paneeldeur heeft smeedijzeren roosters, ervoor ligt een bakstenen trapje. In het dakvlak van het wolfdak is een dakkapel gemaakt.

De linkerzijgevel heeft een kelderlicht, een smal raam op de begane grond en een raam in de top. Een kleine aanbouw telt één bouwlaag onder een plat dak. Het interieur van de school is gemoderniseerd, aan de straatkant ligt een grote recreatiezaal, hierin is een oude kastenwand gehandhaafd.

Waardering.

De school is van algemeen belang en heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische, geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kerkdorpen in het kader van de ontginning van oostelijk Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en als essentieel onderdeel van het geheel.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPast. van Haarenstraat345464 VGVeghel
NeePast. van Haarenstraat365464 VGVeghel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapSchoolgebouwKatholieke school

Lagere school met onderwijzerswoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
VEGHELM640
VEGHELM638
VEGHELM641

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910exactvervaardiging