St. Lambertuskerk, Veghel

Inleiding.

Eerste GRAFMONUMENT in de hoek van centrale as en cirkel, linksom gaand. Het graf is uitgevoerd in hardsteen, in Neo-Gotische stijl. Het werd opgericht in 1885 voor mevrouw Commandeur-van Liempt.

Omschrijving.

Vierkante toren, op een eveneens vierkante rechte voet, omgeven door een smeedijzeren hek. Vierkante toren, opgebouwd uit drie geledingen, bekroond door een hoge achtkantige spits. De eerste geleding is vlak. De tweede geleding is iets smaller. De vlakken hebben geprofileerde lijsten en zijn voorzien van hoeklisenen. Deze lisenen gaan bij de derde geleding over in pinakels die met luchtbogen verbonden zijn met de middentoren. De vlakken zijn versierd met geprofileerde lijsten, onder meer met driepassen. Lisenen en luchtbogen worden bekroond door torenspitsen met hogeltjes. Op de tweede geleding, aan de voorzijde van het grafmonument is in een gotische vierpas een nis met inscriptie: "HET/ MEDELIJDEN/ WAS VAN HAAR/ KINDSCHHEID MET/ HAAR OPGEGROEID/ JOB. XXXI.10". De derde geleding is voorzien van overhoekse steunberen, bekroond door pinakels. Daartussen zijn spitsboognissen onder wimbergen aangebracht. In de vlakken is onder meer een kruis in gotische vierpas met witte plaquette in een spitsboogveld met neogotische traceringen (maaswerk). Inscriptie op de plaquette: "VROUWE/ ANNA MACHTILDIS/ VAN LIEMPT/ WEDUWE VAN DE/ WELED. Z. G. HEER/ J. COMMANDEUR/ + TE VEGHEL/ 19 AUG. 1885/ OUD 100 JAREN/ MIN 100 DAGEN/ RIP". Aan de rechterkant van het monument is op de onderste rand van de tweede geleding de inscriptie J.BOLSIUS BLSC CONC ET FEC. gezet. Daarboven in een nis "HARE/ GEDACHTENIS/ BLIJFT IN/ ZEGENING/ 1 MACH III.7. De derde geleding heeft aan deze zijde een driepas. Aan de achterkant is in de nis de tekst: "DE/ GANSCHE/ GEMEENTE ZAL/ HARE AALMOEZEN/ VERMELDEN/ P.S.CXXXI(of L)X.4". Links volgt nog de inscriptie: "ZIJ SPIJSDE/ DE HONGERIGE/ EN KLEEDDE DE/ NAAKTE/ job. I.20".

Waardering.

Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft graf mevrouw Commandeur-van Liempt

Betreft graf Commandeur-van Liempt

Bolsius, J.H.H. ; Noord-Brabant