St. Lambertuskerk, Veghel

Inleiding.

GRAFMONUMENT op de hoek van het pad, rechtsom naar de cirkel. Het graf is uitgevoerd in Neo-Gotische stijl. Het hardstenen monument werd opgericht omstreeks 1884 voor de familie Smits-Godschalk.

Omschrijving.

Vierkante toren, uitgevoerd in natuursteen. De toren telt drie geledingen. Hij wordt bekroond door een achtkantige spits. Het grafmonument staat op een vierkante voet die omgeven is door ijzeren spijlen met pijlstaartpunten (de ketting die hier oorspronkelijk tussen hing is verdwenen). Het onderste gedeelte bestaat uit een vierkant blok. Op elke zijde is een witte plaquette bevestigd met de volgende opschriften: DAT ZIJ RUSTEN/ IN VREDE, GOD/ WEES HUN GENADIG, O JEZUS/BARMHARTIGHEID en LAAT HUNNE/ PLAATS/ IN VREDE ZIJN. Op de voet is een inscriptie van de maker, slecht leesbaar: DOBBE- PELT - 'S BOSCH. De voet heeft overhoekse steunberen. Daarboven, op de tweede geleding zijn spitsbogen met wimbergen aangebracht. In de spitsbogen zijn in nissen witte plaquettes aangebracht. De opschriften hier zijn de volgende: HIER LIGT/ BEGRAVEN/ H.J.M. SMITS/ GEB. 21 JAN. 1863/ OVERL. 22 APRIL 1902/ EN/ MEJUFFROUW/ H.H.M.B. SMITS/ GEB. 20 MEI 1852/ OVERL. 21 AUG. 1921/ R.I.P. en BEGRAAFPLAATS/ DER FAMILIE/ SMITS -/ GODSCHALK -/ GEDENK MENSCH/ DAT GIJ STOF ZIJT/ EN TOT STOF ZULT/ WEDERKERN/ RIP en HIER LIGT/ BEGRAVEN/ DE WELED. HEER/ JOHANNES SMITS/ LID VAN HET/ RK KERKBESTUUR/ ARMBESTUUR/ EN DER/ PROVINCIALE/ STATEN VAN N.B./ GEB. TE VEGHEL/ DEN 24 MAART 1812/ EN ALDAAR OVERLEDEN/ DEN 12 JULI 1884/ RIP. Tot slot: EN/ DESZELFS/ ECHTGENOTE/ MEVROUW/ JOHANNA/ GODSCHALK/ GEB. TE DEN DUNGEN/ DEN 23 NOV 1819/ OVERL. TE VEGHEL/ DEN 25 AUG 1885/ RIP. Boven de spitsbogen bevinden zich in de steen uitgehouwen gotische driepassen. De overhoekse steunberen gaan over in luchtbogen met pinakels. Erboven een achtkantige toren met smalle witte spitsboognissen. De spits is omringd door een "kroon" van topgeveltjes, bekroond door een kruis.

Waardering.

Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft graf fam. Smits-Godschalk

Betreft graf fam. Smits-Godschalk