Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521261
Complexnummer
521254 - Kerkhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82662/194
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Veghel G 3512
Veghel, St. Lambertuskerk

Omschrijving

Inleiding.

Rechts van het pad aan de hoofdas, meteen na het dwarspad gelegen GRAFMONUMENT. Het graf werd omstreeks 1900 opgericht voor de heer en mevrouw Manssen-Gerbrands. In de vormgeving zijn elementen van Neo-Classicisme verwerkt.

Omschrijving.

Het graf bestaat uit een rechthoekige voet met daarop een tombe met geknikt deksel. Het plateau is voorzien van hoekpijlers, met elkaar verbonden door een grove ketting. Op pijler links voor is de inscriptie "G. PETERSE & ZN./ OSCH" gemaakt. De sobere tombe is voorzien van een kruis. Daarachter staat een vierkante opstand in classicistische vormgeving. Hierop zijn emaille ovaaltjes met portretfoto's van man en vrouw aangebracht. Witte plaquette met inscripties. Voor: "HIER RUST IN VREDE/ MEVROUW/ MARIA JACOMINA/ GERBRANDTS/ ECHTGENOOT VAN DEN HEER/ LOUIS MANSSEN/ GEB. TE VEGHEL 28 FEB. 1848/ EN ALD. OVERL. 21 JULI 1900/ HARE WERKEN/ ZULLEN HAAR PRIJZEN SP. XXXI/ RIP. Rechts: "HIER RUST IN VREDE/ DE HEER/ LOUIS HUBER/ MAUSSEN/ ECHTGENOOT VAN MEVROUW/ MARIA JACOMINA/ GERBRANDS/ GEB. TE NIEUWENHAGE/ 7 MAART 1845/ OVERL. TE VEGHEL 25 FEB. 1907/ RIP. Op de opstand is een beeld van een treurende vrouwenfiguur met gedoofde toorts in de hand bij een omkranste zuil geplaatst.

Waardering.

Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521254. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft graf fam. Manssen-Gerbrands

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal
Betreft graf fam. Manssen-Gerbrands

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
Betreft graf fam. Manssen-Gerbrands

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Peterse & Zn, C. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft graf fam. Manssen-Gerbrands