Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521268
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82659/71
Kadastrale aanduiding
Veghel G 2669
Hoofdstraat 1, 5461 JC te Veghel

Omschrijving

Inleiding.

HERENHUIS, gebouwd circa 1880 in Eclectische stijl. Nu in gebruik als kantoor (begane grond en verdieping zijn onafhankelijk van elkaar in gebruik). Tegen de achterzijde is tussen 1980 en 1990 een bouwmassa toegevoegd die evenhoog als de hoofdmassa is maar breder. Dit gedeelte staat langs een stuk van de rechterzijgevel, hierin is de ingang naar de verdieping gemaakt. Deze aanbouw is niet beschermd.

Omschrijving.

Tweelaags huis op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De gepleisterde geblokte voorgevel is vijf traveeën breed en symmetrisch opgezet. De gevel wordt geleed door lisenen, op de begane grond geblokt, op de verdieping uitgevoerd met verticale velden. Op de donker geschilderde plint zijn in reliëf velden aangegeven. Het portiek ligt tussen geblokte lisenen. De deur is voorzien van een getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van de deur zijn getoogde T-ramen aangebracht. Boven de portiek en ramen zijn gestucte ornamenten geplaatst, bij de ramen in gebroken gebogen frontons. Op de verdieping ligt boven de portiek een rechthoekig balkon met openslaande deuren, op dekoratieve consoles, afgewerkt met een hek. Aan weerszijden van het balkon bevinden zich ramen als op de begane grond, hier voorzien van kuiven in eenvoudige gepleisterde omlijstingen.

Attiek met ovale lichten, voorzien van roosters. Daarboven een gootlijst op dekoratieve consoles met leeuwenkoppen, bekroond door een balustrade. In het midden van de gevel een dakkapel met topgeveltje en drie lichtopeningen. De bakstenen zijgevels zijn blind uitgevoerd.

De achtergevel is in het interieur van de uitbreiding zichtbaar gebleven. De oorspronkelijke ramen zijn gehandhaafd. In het interieur is de indeling in de oude vorm bewaard gebleven. Op de begane grond bevindt zich een gang die het pand doorsnijdt. Rechts daarvan, in het midden een trap.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de regio en vanwege de typologische ontwikkeling van het plattelandsherenhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens ornamentiek, het materiaalgebruik en de evenwichtige gevelcompositie. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal
verbouwing
1980
1990
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden