Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521270
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 augustus 2002
Kadaster deel/nr: 
16419/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meierijstad
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Erp
X-Y coördinaat: 
170390 - 401013

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

WOONHUIS met BEDRIJFSRUIMTE, gebouwd in 1910 in een sobere Traditionalistische bouwstijl. Bij restauratiewerkzaamheden rond 1995 is de dakconstructie van het huis vernieuwd.

Omschrijving.

Eénlaags bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met kruispannen. De voorgevel heeft hoeklisenen en lisenen aan weerszijden van de middentravee. Daartussen, aan de bovenzijde van de gevel een fries met tandlijst. Voor- en zijgevel zijn voorzien van een gepleisterde plint. De voorgevel heeft ook gepleisterde speklagen ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de ramen. De voordeur heeft een driedelig bovenlicht. Aan weerszijden daarvan is een T-raam met luiken en een driedelig bovenlicht geplaatst. Boven ramen en deur zijn segmentbogen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen aangebracht, op de sluitsteen een diamantkop. De boogvelden zijn versierd met reliëfs, boven het linkerraam: "ANNO", rechts "1910". In het midden, boven de deur zijn in een schild de initialen JvL aangebracht, voor Jan van Lieshout, de opdrachtgever van het huis. In het fries zijn, ter plekke van de gevelopeningen, stroken met metselmozaïek aangebracht.

De linkerzijgevel heeft op de begane grond twee ramen in dezelfde vormgeving als de ramen aan de voorkant. De boogvelden onder de segmentbogen zijn gepleisterd en voorzien van ingekraste slingermotieven. In de top twee kleinere ramen: T-ramen met een driedelig bovenlicht onder gemetselde segmentbogen.

De rechterzijgevel heeft aan de voorzijde een blindnis. Achterzijde een raam als voor, in de top in het midden een hijsluik, geflankeerd door twee kleine rechthoekige ramen. In de top een gemetselde makelaar. De achtergevel is voorzien van een muizentandlijst. In het verlengde van het woonhuis, maar verder van de rooilijn af is tegen de rechter achterhoek een bedrijfsgedeelte geplaatst. Dit bouwvolume is éénlaags, maar lager dan het woonhuis, op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak. Het dak is gedekt met Oud Hollandse pannen. In de gevel aan de straatkant zijn een paneeldeur met halfrond bovenlicht met spaak-roedenverdeling, een stalraam met ijzeren kozijn in de vorm van een korenaartje, een brede poort met afgeronde hoeken, en een brede, hoge rechthoekige poort tot aan de gootlijst en een luik geplaatst.

In het interieur is de indeling in oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. Het pand heeft een centrale gang met aan de linkerkant een kamer-en-suite. In de kamer rechts van de gang zijn cementen vloertegels en de keuken heeft de oude schouw behouden. Het huis heeft houten vloeren en plafonds en is gedeeltelijk onderkelderd.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is van architectuurhistorisch belang wegens ornamentiek en materiaalgebruik. Het is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKerkstraat315469 BMErp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Met bedrijfsruimte

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ErpE1372

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910exactvervaardiging
19951995globaalrestauratie

Restauratie dakconstructie