Molentiend 2, 5469 EK te Erp
Molentiend 4, 5469 EK te Erp

Inleiding.

BOERDERIJ met BROUWERIJ "de Meibloem". Thans alleen als woning in gebruik. Het object dateert van 1898 en vertoont elementen van Neo-Renaissance.

Omschrijving.

Eénlaags bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen, waarvan de nok iets schuin ten opzichte van de straat loopt. De voorgevel van het woongedeelte telt vijf traveeën en is symmetrisch opgezet. De gevel wordt geleed door een middenrisaliet en hoeklisenen. Het huis heeft een gepleisterde plint en kroonlijst. Ter hoogte van de raampartijen zijn speklagen aangebracht. In de middenrisaliet is een rondboogportiek gemaakt, ervoor ligt een hardstenen trapje. De paneeldeur heeft roosters en een rechthoekig bovenlicht. Aan weerszijden van de portiek zijn T-ramen aangebracht onder een segmentboog. Bogen zijn voorzien van gepleisterde aanzet- en sluitstenen waarbij de sluitstenen zijn voorzien van een diamantkop. Boven de portiek bevindt zich in het dakvlak een topgeveltje met dakraam onder een rondboog. Het topgeveltje is met gepleisterde randen afgewerkt en heeft een gemetselde makelaar. Het linkerdeel van het huis, de voormalige bedrijfsruimte, heeft een rechthoekige schuifpoort. Aan weerszijden getoogde ramen met metalen negenruits kozijnen. Naast het woongedeelte een T-raam. In de linkerzijgevel zijn enkele grotere ramen aangebracht, in de top een ronde blindnis. De topgevel is afgewerkt met houten windveren, verspreid hierop zijn makelaars aangebracht.

De rechterzijgevel heeft aan de voorzijde een T-raam als voor. Achteraan een klein rechthoekig liggend raampje, gevuld met glas-in-lood (jaren '50 van de 20ste eeuw). In de top zijn twee rechthoekige ramen onder segmentbogen aangebracht. In de gevel bevinden zich diverse sierankers.

De achtergevel van het bedrijfsgedeelte heeft aan de linkerkant een ronde schoorsteen met gepleisterde kraag. Voor het huis ligt een smalle betegelde stoep. Erachter, parallel aan de woning en er tegenaan, ligt het bedrijfsgebouw. Het verspringt iets ten opzichte van het woonhuis en heeft eveneens een rechthoekige plattegrond onder zadeldak.

De rechterzijgevel is op de begane grond voorzien van (vernieuwde) terrasdeuren. Erboven een hijsluik. De topgevel is afgewerkt met gepleisterde banden. In de linkerzijgevel bevinden zich een getoogde poort en onderdoorgang. De topgevel aan deze zijde is voorzien van houten windveren met makelaars.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling voor een belangrijk deel bewaard gebleven. Dit betreft de gang in het midden en de kamers aan weerszijden daarvan aan de voorkant. De schuur aan de achterzijde is tot woonkamer verbouwd en heeft een doorbraak ten gunste van het terras. Details uit de oorspronkelijke toestand zoals stucplafonds zijn bewaard gebleven. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd, de kelders zijn overkluisd door gepleisterde troggewelven op ijzeren liggers. In de kelder zijn onder meer betonnen pekelbakken bewaard gebleven. Het bedrijfsgedeelte heeft nog een opkamer boven de kelder.

Waardering.

De boerderij met brouwerij "De Meibloem" is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling, namelijk de totstandkoming van kleine plattelandsbrouwerijen in de late 19de eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl. Het is een zeldzaam voorbeeld van het bouwtype van een kleine brouwerij en bewaart hiervan nog enige elementen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Met brouwerij