Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521273
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 2002
Kadaster deel/nr: 
16217/46
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meierijstad
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Erp
X-Y coördinaat: 
170444 - 402246

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

BOERDERIJ in het buitengebied van Erp. Het object is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in een Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant. Het pand staat haaks op de straat en bestaat, van voor naar achter, uit een woongedeelte, een stal en een schuur.

Omschrijving.

Bakstenen langgevelboerderij op een rechthoekige plattegrond onder een rieten schilddak met een voet van Oud Hollandse pannen. De boerderij heeft een gepleisterde plint. De voorgevel heeft een opgeklampte deur met in het bovenlicht een levensboom. Aan weerszijden van de deur bevinden zich beluikte zesruitsramen. In de overgang van woon- naar bedrijfsgedeelte, in de voorstal, bevindt zich een opgeklampte deur met bovenlicht. In het stalgedeelte een poort en een deeldeur met afgeronde hoeken.

De kopse gevel aan de straat (linkerzijgevel) heeft naar achteren toe twee beluikte ramen. In de top zijn twee kleine vierkante raampjes aangebracht. De rechterzijgevel heeft een klampdeur en aan weerszijden daarvan een zesruitsraam. In de achtergevel bevinden zich een zesruitsraam en kelderraam. Daarachter een luifel met daaronder nog een tweetal poorten. In het bedrijfsdeel een korfboog-poort. Achter het huis een put.

Het interieur is nagenoeg geheel in oude staat bewaard gebleven. In het woonvertrek liggen plavuizen op de vloer. Dit vertrek heeft een grote schouw, gedeeltelijk betegeld met schildpadtegels. Bedstedes zijn bewaard gebleven. In de keuken daarachter een klein aanrecht. Toegang tot de kelder met daarnaast de deur van de pkamer. Beide deuren zijn breed en laag, uitgevoerd in hout.

Het bedrijfsgedeelte dat vanuit de herd bereikbaar is bestaat uit een stal waarin de oorspronkelijke driebeukige eiken gebintconstructie zichtbaar is. Dit gedeelte heeft een hooizolder.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang, Het pand heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en is een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in de tweede helft van de 19de eeuw. Het heeft architectuurhistorsch belang vanwege de sobere detaillering. Het object is van belang wegens zeldzaamheid en gaafheid van het interieur en exterieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMorschehoef195469 SMErp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ErpR970

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18501900globaalvervaardiging