Veghelse haven, Veghel

Inleiding

GRAANSILO, ontworpen door J.G. Wiebenga in 1915 in opdracht van de CHV, de Coöperatieve Handelsvereniging van de NCB (de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond). Het gebouw ligt op het terrein van de CHV aan de Veghelse haven temidden van diverse andere bedrijfsgebouwen en silo's. In functioneel opzicht vormt het daarmee een geheel. In de totale bedrijfsbebouwing hebben zich diverse wijzigingen voorgedaan. Alleen de betonnen hoogbouw in Zakelijke en Functionalistische vormen wordt beschermd.

Omschrijving

Hoge hoofdmassa op een rechthoekige plattegrond onder plat dak. De platte daken zijn voorzien van overstekken. Op het dak is een opbouw geplaatst. Het geheel is opgetrokken in een betonskelet waarbij wanden gedeeltelijk zijn ingevuld met baksteen en gedeeltelijk met beton. Tegen de zuidkant van de hoofdmassa staat een iets lager gedeelte. Hierin is een groot aantal ramen aangebracht. In de silo zelf bevinden zich alleen in de bovenste rand en in de opbouw ramen. Op de begane grond zijn enkele toegangen gemaakt. Alle ramen zijn voorzien van driedelige metalen kozijnen.

Het inwendige van de silo is verdeeld in hoge "cellen" met een vierkante plattegrond. Slechts de ruimte daaronder en daarboven is toegankelijk. Aan de onderzijde mondt elke cel uit in een trechtervorm en is aangesloten op een transportsysteem.

Waardering

De SILO is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een economische en typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden wegens het belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek en vanwege de plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van de architect, het is een afwijkend bouwtype binnen het oeuvre van Wiebenga. Het heeft ensemblewaarden wegens de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van de gemeente. De silo is van belang vanwege de bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en vanwege de gaafheid van interieur en exterieur.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Silo

Functionalisme