Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521274
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
8 november 2004
Kadaster deel/nr: 
82659/172
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meierijstad
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Veghel
X-Y coördinaat: 
164856 - 402902

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

GRAANSILO, ontworpen door J.G. Wiebenga in 1915 in opdracht van de CHV, de Coöperatieve Handelsvereniging van de NCB (de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond). Het gebouw ligt op het terrein van de CHV aan de Veghelse haven temidden van diverse andere bedrijfsgebouwen en silo's. In functioneel opzicht vormt het daarmee een geheel. In de totale bedrijfsbebouwing hebben zich diverse wijzigingen voorgedaan. Alleen de betonnen hoogbouw in Zakelijke en Functionalistische vormen wordt beschermd.

Omschrijving

Hoge hoofdmassa op een rechthoekige plattegrond onder plat dak. De platte daken zijn voorzien van overstekken. Op het dak is een opbouw geplaatst. Het geheel is opgetrokken in een betonskelet waarbij wanden gedeeltelijk zijn ingevuld met baksteen en gedeeltelijk met beton. Tegen de zuidkant van de hoofdmassa staat een iets lager gedeelte. Hierin is een groot aantal ramen aangebracht. In de silo zelf bevinden zich alleen in de bovenste rand en in de opbouw ramen. Op de begane grond zijn enkele toegangen gemaakt. Alle ramen zijn voorzien van driedelige metalen kozijnen.

Het inwendige van de silo is verdeeld in hoge "cellen" met een vierkante plattegrond. Slechts de ruimte daaronder en daarboven is toegankelijk. Aan de onderzijde mondt elke cel uit in een trechtervorm en is aangesloten op een transportsysteem.

Waardering

De SILO is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een economische en typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden wegens het belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek en vanwege de plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van de architect, het is een afwijkend bouwtype binnen het oeuvre van Wiebenga. Het heeft ensemblewaarden wegens de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van de gemeente. De silo is van belang vanwege de bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en vanwege de gaafheid van interieur en exterieur.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
Veghelse haven, Veghel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagSilo

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
VeghelH2029

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Functionalismeonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19151915exactvervaardiging