Veghel, Parallelweg Zuid bij nr.6

Inleiding.

OVERWEG met installatie voor handmatige bediening van spoorwegbomen. Gebouwd in opdracht van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg Maatschappij, omstreeks 1875. De spoorwegovergang in de Populierlaan maakte deel uit van het traject tussen Duitsland en Rotterdam en liep onder meer via Goch en Veghel. Thans is er nog een klein deel van over dat vooral door de CHV gebruikt wordt om te rangeren. De spoorwegbomen zijn bij een wegverbreding vervangen.

Omschrijving.

Twee paar bedieningen voor spoorwegbomen, aan de centrumzijde van de spoorlijn. De bedieningen zijn uitgevoerd in ijzer en zijn zwart geschilderd. De bedieningen bestaan uit grote ronde schijven op een standaard met kettingen en kabels die over katrollen lopen. De kabels gaan onder de grond om het geheel te bedienen.

Waardering.

De overweg met installatie voor handmatige bediening van spoorbomen is van algemeen belang en heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een typologische en economische ontwikkeling. De objecten zijn van architectuurhistorisch en van industrieel-archeologisch belang als herinneringen aan de technische ontwikkeling van de spoorbeveiliging. De handbedieningen hebben een grote zeldzaamheidswaarde.