Zuidkade 18, 5462 CD te Veghel

Inleiding.

Vrijstaande VILLA op de hoek van de Zuidkade met de Lelielaan. Het pand is omstreeks 1890 gebouwd in een Eclectische stijl. Smeedijzeren hek rondom de tuin aan de rechterkant van het huis.

Omschrijving.

Eénlaagse villa op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel is vijf traveeën breed en voorzien van gestucte hoekpilasters en lisenen aan weerszijden van de middentravee. Aan de bovenzijde een kroonlijst met sierranden. De gevel heeft een symmetrische opzet met in het midden een openslaande dubbele paneeldeur. Aan weerszijden daarvan twee getoogde zesruits schuiframen met bovenlicht. In de bovenlichten glas-in-lood. De ramen zijn voorzien van gestucte omlijstingen met kuif. Eronder is een hardstenen cordonlijst aangebracht. Boven de ramen en deur is tussen de hoeklisenen een cordonlijst aangebracht. In het midden van de gevel een topgevel met balkon op consoles met bladmotief. De linkerzijgevel heeft een getoogd kelderraam met diefijzers en een T-raam. Op de verdieping zijn twee getoogde ramen. In de top bevindt zich een rond raampje met een ijzeren stervormige indeling. De rechterzijgevel heeft getoogde zesruitsramen, de bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood, als in de voorgevel. Op de verdieping zijn kleinere openslaande ramen aangebracht. Haaks op de hoofdmassa, in het verlengde van de rechterzijgevel staat een lagere aanbouw. Gedeeltelijk met een zadeldak en topgevel met windveren. In de aanbouw bevinden zich getoogde ramen en terrasdeuren. Erachter een éénlaags serre met plat dak.

Links achter het pand staat een éénlaags koetshuis onder zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak is voorzien van gesneden windveren. De poort heeft gietijzeren roosters. Bovenlichten van de ramen met een geometrische roedenverdeling. Hijsluik boven de poort.

Waardering.

De villa is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde wegens detaillering en materiaalgebruik en is van belang als goed en herkenbaar voorbeeld van de wijze waarop de dorpse elite zich representeerde in de late 19de eeuw. Het object is van belang wegens de gaafheid.