Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521279
Complexnummer
521278 - Complex Akkerstraat e.o.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82660/166
Kadastrale aanduiding
Vught B 7226
Vlasmeersestraat 94, 5261 TC te Vught
Vlasmeersestraat 96, 5261 TC te Vught
Vlasmeersestraat 98, 5261 TC te Vught
Vlasmeersestraat 100, 5261 TC te Vught
Vlasmeersestraat 102, 5261 TC te Vught
Vlasmeersestraat 104, 5261 TC te Vught
Vlasmeersestraat 106, 5261 TC te Vught
Vlasmeersestraat 108, 5261 TC te Vught
Vlasmeersestraat 110, 5261 TC te Vught
Glorieuxlaan 10, 5261 SJ te Vught
Glorieuxlaan 12, 5261 SJ te Vught
Glorieuxlaan 14, 5261 SJ te Vught
Glorieuxlaan 16, 5261 SJ te Vught

Omschrijving

Inleiding

Langs de Vlasmeersestraat en de Glorieuxlaan vinden we een drietal blokken met WOONHUIZEN van hetzelfde type. Deze woningblokken werden in 1938 opgetrokken in een Traditionalistische stijl, naar ontwerp van architect C. Knuttel. De woonhuizen werden gebouwd in opdracht van het echtpaar W. en Ch. E. van Beuningen, dat door de bouw van goede volkswoningen de leefomstandigheden van de Vughtse bevolking wilde verbeteren.

Omschrijving

De woonhuizen hebben een rechthoekige plattegrond en tellen één bouwlaag onder een overstekend zadeldak met bakgoot op klossen. Het dak heeft een schoorsteen in onbeschilderde baksteen en een dakkapel boven voor- en achtergevel en is gedekt met groen geglazuurde pannen. De muren van de woonhuizen zijn opgetrokken in witgeverfde baksteen. De voorgevel bestaat uit een terugliggende ingangspartij en een erker met schuine zijwand. De ingang wordt gevormd door een eenvoudige houten deur met een smal, verticaal vierruits venster en drieruits bovenlicht. Naast de deur een smal, spleetvormig toiletraampje. Aansluitend op de ingang drie aaneengesloten zesruits vensters. In het midden van het blok bevindt zich een woonhuis met topgevel en een haaks op het blok geplaatst zadeldak. Langs de bovenrand van deze topgevel zijn rode geglazuurde tegels aangebracht. De ingangspartij van dit dwarshuis is identiek aan die van de overige woonhuizen in dit blok. Hiernaast een kruisvenster met fijne roedenverdeling en benedenluiken. Op de bovenverdieping een tweetal kleinere kruisvensters en geheel boven in de topgevel een klein rond venster.

De zijgevels van de hoekhuizen worden gevormd door sobere topgevels, die slechts één klein venster hebben (ter hoogte van het toilet). Aan de bovenzijde van deze zijgevels een licht uitkragende schoorsteen.

De achtergevel heeft een dubbele, openslaande houten tuindeur met venster, met hierboven een vierruits bovenlicht. Aan weerszijden hiervan een eenruits venster met eenruits bovenlicht. De keuken is hier voorzien van een eenruits venster en een houten keukendeur met venster en drieruits bovenlicht. In het merendeel van de woonhuizen is het interieur in de loop der tijd gewijzigd. Oorspronkelijk hadden de woonhuizen op de begane grond een voor- en achterkamer, die door een tussenwand met houten schuifdeur gescheiden werden. Hiernaast een smalle gang met betonemaille lambrisering en granito vloer, die naar de keuken aan de achterzijde van het huis leidde. Op de bovenverdieping drie slaapkamers en een kamer met wasbassin. Overloop met oorspronkelijk groen geschilderde houten paneeldeuren met drieruits bovenlicht.

In de achtertuin hadden de woonhuizen oorspronkelijk een schuurtje met gerabatte wanden en zadeldak met groen geglazuurde pannen. Bij het merendeel van de woonhuizen werden de geglazuurde pannen grotendeels vervangen door verbeterde Hollandse pannen en het houtwerk door bakstenen muren. Langs de voortuintjes van de woonhuizen een laag bakstenen tuinmuurtje met bakstenen stijlen, waartussen groen geschilderde ijzeren hekken.

Waardering

De woonhuizen behorend bij het volkswoningbouwcomplex de "Piekenhoek" zijn van algemeen belang en bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; zij vormen een voorbeeld van door particuliere weldoeners gerealiseerde volkswoningbouw. De woonhuizen hebben architectuurhistorische waarde als voorbeeld van karakteristiek gedetailleerde traditionalistische woonhuizen en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. De woonhuizen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Tot slot zijn de woonhuizen van belang wegens gaafheid van het exterieur en vanwege typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521278. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1938
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Knuttel, D.E.C. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur