Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521279
Complexnummer: 
521278 - Complex Akkerstraat e.o.
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 2002
Kadaster deel/nr: 
16219/3
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Vught
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Vught
X-Y coördinaat: 
148786 - 406967

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Langs de Vlasmeersestraat en de Glorieuxlaan vinden we een drietal blokken met WOONHUIZEN van hetzelfde type. Deze woningblokken werden in 1938 opgetrokken in een Traditionalistische stijl, naar ontwerp van architect C. Knuttel. De woonhuizen werden gebouwd in opdracht van het echtpaar W. en Ch. E. van Beuningen, dat door de bouw van goede volkswoningen de leefomstandigheden van de Vughtse bevolking wilde verbeteren.

Omschrijving

De woonhuizen hebben een rechthoekige plattegrond en tellen één bouwlaag onder een overstekend zadeldak met bakgoot op klossen. Het dak heeft een schoorsteen in onbeschilderde baksteen en een dakkapel boven voor- en achtergevel en is gedekt met groen geglazuurde pannen. De muren van de woonhuizen zijn opgetrokken in witgeverfde baksteen. De voorgevel bestaat uit een terugliggende ingangspartij en een erker met schuine zijwand. De ingang wordt gevormd door een eenvoudige houten deur met een smal, verticaal vierruits venster en drieruits bovenlicht. Naast de deur een smal, spleetvormig toiletraampje. Aansluitend op de ingang drie aaneengesloten zesruits vensters. In het midden van het blok bevindt zich een woonhuis met topgevel en een haaks op het blok geplaatst zadeldak. Langs de bovenrand van deze topgevel zijn rode geglazuurde tegels aangebracht. De ingangspartij van dit dwarshuis is identiek aan die van de overige woonhuizen in dit blok. Hiernaast een kruisvenster met fijne roedenverdeling en benedenluiken. Op de bovenverdieping een tweetal kleinere kruisvensters en geheel boven in de topgevel een klein rond venster.

De zijgevels van de hoekhuizen worden gevormd door sobere topgevels, die slechts één klein venster hebben (ter hoogte van het toilet). Aan de bovenzijde van deze zijgevels een licht uitkragende schoorsteen.

De achtergevel heeft een dubbele, openslaande houten tuindeur met venster, met hierboven een vierruits bovenlicht. Aan weerszijden hiervan een eenruits venster met eenruits bovenlicht. De keuken is hier voorzien van een eenruits venster en een houten keukendeur met venster en drieruits bovenlicht. In het merendeel van de woonhuizen is het interieur in de loop der tijd gewijzigd. Oorspronkelijk hadden de woonhuizen op de begane grond een voor- en achterkamer, die door een tussenwand met houten schuifdeur gescheiden werden. Hiernaast een smalle gang met betonemaille lambrisering en granito vloer, die naar de keuken aan de achterzijde van het huis leidde. Op de bovenverdieping drie slaapkamers en een kamer met wasbassin. Overloop met oorspronkelijk groen geschilderde houten paneeldeuren met drieruits bovenlicht.

In de achtertuin hadden de woonhuizen oorspronkelijk een schuurtje met gerabatte wanden en zadeldak met groen geglazuurde pannen. Bij het merendeel van de woonhuizen werden de geglazuurde pannen grotendeels vervangen door verbeterde Hollandse pannen en het houtwerk door bakstenen muren. Langs de voortuintjes van de woonhuizen een laag bakstenen tuinmuurtje met bakstenen stijlen, waartussen groen geschilderde ijzeren hekken.

Waardering

De woonhuizen behorend bij het volkswoningbouwcomplex de "Piekenhoek" zijn van algemeen belang en bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; zij vormen een voorbeeld van door particuliere weldoeners gerealiseerde volkswoningbouw. De woonhuizen hebben architectuurhistorische waarde als voorbeeld van karakteristiek gedetailleerde traditionalistische woonhuizen en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. De woonhuizen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Tot slot zijn de woonhuizen van belang wegens gaafheid van het exterieur en vanwege typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVlasmeersestraat945261 TCVught
NeeVlasmeersestraat965261 TCVught
NeeVlasmeersestraat985261 TCVught
NeeVlasmeersestraat1005261 TCVught
NeeVlasmeersestraat1025261 TCVught
NeeVlasmeersestraat1045261 TCVught
NeeVlasmeersestraat1065261 TCVught
NeeVlasmeersestraat1085261 TCVught
NeeVlasmeersestraat1105261 TCVught
NeeGlorieuxlaan105261 SJVught
NeeGlorieuxlaan125261 SJVught
NeeGlorieuxlaan145261 SJVught
NeeGlorieuxlaan165261 SJVught

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
VughtB7226

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19381938exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Knuttel, D.E.C. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur