521278 - Complex Akkerstraat e.o.
Hoogstraat 6, 5261 TH te Vught
Hoogstraat 16, 5261 TH te Vught
Hoogstraat 18, 5261 TH te Vught
Hoogstraat 20, 5261 TH te Vught
Hoogstraat 22, 5261 TH te Vught

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de Hoogstraat ligt een blok met WOONHUIZEN van een iets eenvoudiger type dan de woonhuizen Vlasmeersestraat 94-110 (even nummers)/Glorieuxlaan 10-16 (even nummers). Deze woonhuizen werden in 1938 werd gebouwd in opdracht van het echtpaar W. en Ch.E. van Beuningen, dat door de bouw van goede volkwoningen de woonomstandigheden in Vught wilde verbeteren. De woonhuizen werden opgetrokken in een Traditionalistische stijl, naar ontwerp van architect C. Knuttel.

Omschrijving

De woonhuizen hebben een L-vormige plattegrond en tellen één bouwlaag onder een zadeldak met een overstek op klossen. Aan de achterzijde van deze huizen een lagere aanbouw voor de keuken en een schuur onder zadeldak. Het dak is gedekt met groen geglazuurde pannen en had oorspronkelijk aan de achterzijde twee dakvensters met ijzeren kozijnen, bij het merendeel van de huizen vervangen door grotere dakvensters met kunststof kozijn. De muren zijn opgetrokken in gewitte baksteen. Boven het dak en boven de aanbouw een schoorsteen in onbeschilderde baksteen. De voorgevel van deze woonhuizen komt sterk overeen met het type woonhuizen aan de Vlasmeersestraat 94-110 en Glorieuxlaan 10-16, zij het dat hier alleen boven de voorgevel een dakkapel is aangebracht -die kleiner is dan bij het type Vlasmeersestraat 94-110/Glorieuxlaan 10-16- en het toiletraampje naast de ingang ontbreekt. De voorgevel bestaat uit een terugliggende ingangspartij en een erker met schuine zijwand. De ingang wordt gevormd door een eenvoudige houten deur met een smal, verticaal vierruits venster. Aansluitend op de ingang drie aaneengesloten zesruits vensters.

De noordelijke zijgevel van dit blok woonhuizen is zeer sober en heeft geen vensters. In de topgevel een licht uitkragende schoorsteen. De zuidelijke zijgevel heeft een stolpvenster met twee zesruits ramen en twee kleine ronde vensters ter hoogte van de bovenverdieping. De achtertuin van dit hoekhuis wordt door een lage tuinmuur met aansluitend hierop een bakstenen pergola van de straat gescheiden. Direct rechts van deze pergola een garage onder zadeldak. In de achtergevel is de achterkamer van het woonhuis voorzien van een dubbele openslaande tuindeur met boven- en zijlichten. Links/rechts hiervan de eenlaags aanbouw voor de keuken en de schuur. Deze aanbouw onder zadeldak heeft tegen de achtergevel van het woonhuis een grote bakstenen schoorsteen. In de zijgevel heeft is deze aanbouw voorzien van een deur met bovenlicht en een kruisvenster met kleine roedenverdeling ter hoogte van de keuken. Boven de achtergevel ter hoogte van de grote slaapkamer een grote, plat afgedekte dakkapel.

In het merendeel van de woonhuizen is het interieur in de loop der tijd gewijzigd. Oorspronkelijk hadden deze woonhuizen op de begane grond een voor- en achterkamer, die door een tussenwand met houten schuifdeur gescheiden werden. Hiernaast een smalle gang met betonemaille lambrisering en granito vloer. Langs de voortuintjes van de woonhuizen loopt een laag bakstenen tuinmuurtje met bakstenen stijlen, waartussen groen geschilderde ijzeren hekken.

Waardering

De woonhuizen behorend bij het volkswoningbouwcomplex de "Piekenhoek" zijn van algemeen belang. De woonhuizen bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; zij vormen een voorbeeld van door particuliere weldoeners gerealiseerde volkswoningbouw. De woonhuizen hebben architectuurhistorische waarde als voorbeeld van volkswoningbouw in een karakteristiek gedetailleerde, traditionalistische vormentaal en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. De objecten bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhisto- risch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Tot slot zijn de woonhuizen van belang vanwege gaafheid van het exterieur en vanwege typologische zeldzaamheid.

Knuttel, D.E.C. ; Noord-Brabant