521278 - Complex Akkerstraat e.o.
Akkerstraat 2, 5261 TW te Vught
Hoogstraat 35, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 37, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 39, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 41, 5261 TE te Vught

Inleiding

Langs de noordelijke zijde van de Akkerstraat, de oostelijke zijde van de Fortstraat en de westelijke zijde van de Hoogstraat is een vijftal blokken met WOONHUIZEN van hetzelfde type gelegen. Deze woningblokken werden in 1938 opgetrokken in een Traditionalistische stijl, naar ontwerp van architect C. Knuttel. De woonhuizen werden gebouwd in opdracht van het echtpaar W. en Ch. E. van Beuningen, dat door de bouw van goede woningen de woonomstandigheden van de Vughtse bevolking wilde verbeteren.

Omschrijving

De woonhuizen hebben een rechthoekige plattegrond en tellen één bouwlaag onder een overstekend zadeldak met bakgoot op klossen. De daken hebben schoorstenen in onbeschilderde baksteen en zijn gedekt met groen geglazuurde pannnen. Aan de voor- en achterzijde een plat afgedekte dakkapel. De muren van de woonhuizen zijn opgetrokken in gewitte baksteen, met een zwartgeschilderde plint.

In de voorgevel een eenvoudige ingangspartij, die wordt gevormd door een houten deur met een smal tweeruits venster en een drieruits bovenlicht. Hiernaast een kruisvenster ter hoogte van de voorkamer, met boven tweeruits en onder vierruits ramen. Houten onderluiken. Naast de ingang een eenruits toiletvenster, dat is gekoppeld aan het toiletvenster van het aangrenzende woonhuis.

De kopgevel van Akkerstraat nummer 2 heeft een ingemetseld terracotta kop onder afdakje. Bij het woonhuis Akkerstraat 2 een éénlaags garage onder zadeldak, gedekt met groene geglazuurde pannen. De ingang van deze garage is gelegen aan de Fortstraat en bestaat uit een dubbele, opgeklampte rondboogdeur. Hierboven een klein rond venster. De garage sluit via een laag muurtje, dat is afgedekt met geglazuurde pannen, aan op het woonhuis. Aan de Fortstraat is dit muurtje voorzien van een rondboogpoort, die toegang geeft tot de achtertuinen van het huizenblok. De kopgevel van Akkerstraat 12 heeft rechts, ter hoogte van de voorkamer een klein kruisvenster. De overige kopgevels zijn sober en zonder vensters uitgevoerd. In de achtergevel zijn deze woonhuizen voorzien van een eenvoudige keukendeur met zesruits venster en drieruits zijlicht. Hiernaast, ter hoogte van de achterkamer, een driedelig samengesteld venster met boven tweeruits en onder vierruits ramen. De woonhuizen hebben in de achtertuin, achter de keuken, een eenlaags, in baksteen opgetrokken schuurtje onder zadeldak.

In het merendeel van de woonhuizen is het interieur in de loop der tijd veranderd. In tegenstelling tot de hierboven beschreven typen woonhuizen (Complexonderdelen 1 en 2) hadden deze woonhuizen oorspronkelijk een vaste wand in plaats van schuifdeuren tussen de voor- en achterkamer op de begane grond. Hiernaast een smalle gang met betonemaille lambrisering en granito vloer. Op de bovenverdieping hadden deze huizen oorspronkelijk vier slaapkamers.

Waardering

De woonhuizen behorend bij het volkswoningbouwcomples de "Piekenhoek"zijn van algemeen belang. De woonhuizen hebben cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; zij vormen een voorbeeld van door particuliere weldoeners gerealiseerde volkswoningbouw. De woonhuizen hebben architectuurhistorische waarde als voorbeeld van volkswoningbouw in een karakteristiek gedetailleerde, traditionalistische vormentaal en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. De woonhuizen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Tot slot zijn de woonhuizen van belang wegens gaafheid van het exterieur en vanwege typologische zeldzaamheid.

Knuttel, D.E.C. ; Noord-Brabant