Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521283
Complexnummer
521278 - Complex Akkerstraat e.o.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82660/179
Kadastrale aanduiding
Vught B 9699
Hoogstraat 1, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 3, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 5, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 7, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 9, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 11, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 13, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 15, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 17, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 19, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 21, 5261 TE te Vught
Hoogstraat 23, 5261 TE te Vught

Omschrijving

Inleiding

Langs de westelijke zijde van de Hoogstraat ligt rondom een trapeziumvormig pleintje met plantsoen en de als complexonderdeel 7 beschreven pomp, een drietal blokken met WOONHUIZEN van een overeenkomstig type. Deze woonhuizen werden in 1938 gebouwd in opdracht van het echtpaar W. en Ch. E. van Beuningen, dat door de bouw van goede volkswoningen de leefomstandigheden van de Vughtse bevolking wilde verbeteren. De woonhuizen werden ontworpen door C. Knuttel en vertonen stijlelementen van het Traditionalisme.

Omschrijving

De woonhuizen hebben een globaal L-vormige plattegrond en tellen één bouwlaag onder een overstekend zadeldak met bakgoot op klossen. De daken zijn gedekt met groene geglazuurde pannen en hebben schoorstenen in onbeschilderde baksteen. Op de schoorsteen van Hoogstraat 11 een smeedijzeren windijzer. Een aantal woonhuizen heeft boven voor- en/of achtergevel een dakvenster. Aan de achterzijde van het woonhuis een eenlaags aanbouw voor het toilet, met hierachter, aansluitend een eenlaags aanbouw onder zadeldak voor de schuur. De gevels zijn opgetrokken in witgeschilderde baksteen, met een zwartgeschilderde plint.

In de voorgevel hebben deze woonhuizen een eenvoudige ingangspartij, die wordt gevormd door een houten deur met een tweeruits raampje en drieruits bovenlicht. Hiernaast, ter hoogte van de woonkamer een kruisvenster met onder vierruits en boven tweeruits ramen. Dit venster is voorzien van houten onderluiken.

In de achtergevel van de woonhuizen, overeenkomstig met de voorgevel, een kruisvenster met onder vierruits en boven tweeruits ramen en houten onderluiken. Hiernaast de aanbouw voor toilet en schuur, in de achtergevel voorzien van een klein venster. De kopgevels van de blokken met woonhuizen zijn sober en zonder vensters uitgevoerd. In de kopgevels van de woonhuizen Hoogstraat 1 en 23 zijn geglazuurde terracotta reliëfs aangebracht, ontworpen door de beeldhouwer J. Maris uit Heumen. Op het reliëf in de kopgevel van Hoogstraat 1 is een bejaard echtpaar afgebeeld. Het reliëf in de kopgevel van Hoogstraat 23 toont een moeder met kind en een ouder echtpaar. Aan de bovenzijde van dit reliëf, rechts, het bouwjaar 1938. Beide kopgevels zijn voorzien van een vierruits venster. Tussen de drie blokken met woonhuizen wordt de doorgang naar de achtertuinen afgescheiden door een tweetal smeedijzeren sierhekken. Bij Hoogstraat 1 behoort een via een laag muurtje op het woonhuis aansluitende garage. Eenlaags onder zadeldak, gedekt met groene geglazuurde pannen. Ingang in de vorm van een dubbele opgeklampte rondboogdeur met hierboven een klein rond venster. In de zijgevels van de garage kleine tweeruits vensters.

Bij een aantal van de woonhuizen is het interieur in de loop der tijd gewijzigd. Oorspronkelijk hadden de woonhuizen een woonkamer, met hierachter een slaapkamer. Hiernaast een smalle gang met betonemaille lambrisering en granito vloer. Aan de achterzijde van de gang een kleine keuken, met hierachter -in de aanbouw- een toilet en de schuur. Deze woonhuizen hadden oorspronkelijk -in tegenstelling tot de overige woonhuizen binnen het complex- geen slaapkamers op de zolderverdieping.

Waardering

De woonhuizen behorend bij het volkwoningbouwcomplex de "Piekenhoek" zijn van algemeen belang. De woonhuizen bezitten cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: het is een goed voorbeeld van door particuliere weldoeners gerealiseerde volkswoningbouw. De woonhuizen hebben architectuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van volkswoningbouw in een karakteristiek gedetailleerde, traditionalistische vormentaal en door het bijzondere materiaalgebruik. De woonhuizen hebben ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Tot slot zijn de woonhuizen van belang vanwege gaafheid van het exterieur en vanwege typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521278. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1938
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Maris, J. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Knuttel, D.E.C. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur