521278 - Complex Akkerstraat e.o.
Hoogstraat 2, 5261 TH te Vught
Vlasmeersestraat 86, 5261 TC te Vught
Hoogstraat 2 A, 5261 TH te Vught
Hoogstraat 2 B, 5261 TH te Vught

Inleiding

De WINKELWONING is gelegen op de hoek Vlasmeersestraat-Hoogstraat. Het pand, waarin oorspronkelijk een kruidenierswinkel en de woning van de winkelier waren ondergebracht, werd in 1938 opgetrokken in een Traditionalistische bouwstijl, naar ontwerp van architect C. Knuttel. De winkelwoning werd gebouwd in opdracht van het echtpaar W. en Ch. E. van Beuningen, dat door de bouw van goede woningen de leefomstandigheden van de Vughtse bevolking wilde verbeteren. Het inwendige van de winkelwoning is sindsdien enigszins gewijzigd: op de begane grond is de woonkamer van het woonhuis later bij de winkel getrokken.

Omschrijving

De winkelwoning heeft een eenvoudige vlinderplattegrond, bestaand uit twee in een flauwe hoek schuin tegen elkaar geplaatste rechthoekige bouwdelen. Aan de zuidelijke zijde van de winkelwoning, langs de Vlasmeersestraat, een éénlaags aanbouw onder plat dak. Door middel van een laag muurtje sluit deze aanbouw aan op een garage aan de Vlasmeersestraat. Het pand telt één bouwlaag onder een overstekend zadeldak, gedekt met groene geglazuurde pannen. Het huis heeft een bakgoot op klossen en een drietal schoorstenen. Boven de achtergevel een plat afgedekte dakkapel. De gevels zijn opgetrokken in gewitte baksteen, met een zwart geschilderde plint. De voorgevel van de winkelwoning bevindt zich op de hoek Vlasmeersestraat - Hoogstraat en wordt gevormd door een winkelpui met twee etalagekasten. Hiertussen ligt de winkelingang. Boven de etalagekasten en de winkeldeur is een doorlopend bovenlicht, bestaand uit kleine éénruits raampjes met kathedraalglas, aangebracht.

In de kopgevel aan de Vlasmeersestraat op de begane grond, ter hoogte van de voormalige woonkamer een kruisvenster met onder vierruits en boven tweeruits ramen. Houten onderluiken. Ter hoogte van de zolderverdieping, waar de slaapkamers van de winkelwoning waren ondergebracht, twee stolpvensters met vierruits ramen. De kopgevel aan de Hoogstraat toont een identieke vensterindeling.

In de achtergevel van de winkelwoning een drietal rechtgesloten vensters met vierruits raam met daarboven een tweeruits klapraam. De achteringang van de winkelwoning ligt in de eenlaags aanbouw. Deze sluit via een lage muur aan op de eenlaags garage aan de zuidzijde van de winkelwoning. Deze garage heeft een zadeldak, gedekt met groene geglazuurde pannen. Ingang in de vorm van een dubbele opgeklampte rondboogdeur aan de Vlasmeersestraat. Hierboven een klein rond venster.

Waardering

De winkelwoning behorend bij het woningbouwcomplex in de "Piekenhoek" is van algemeen belang. De winkelwoning bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: het is een goed voorbeeld van door particuliere weldoeners gerealiseerde volkswoningbouw. Het winkelwoning heeft architectuurhistorische waarde als onderdeel van een volkswoningbouwcomplex in een karakteristiek gedetailleerde, traditionalistische vormentaal en door het bijzondere materiaalgebruik. De winkelwoning bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Tot slot is de winkelwoning van belang vanwege gaafheid van het exterieur en vanwege typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Knuttel, D.E.C. ; Noord-Brabant