Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521299
Complexnummer
521298 - Begraafplaats Elisabethstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82650/191
Kadastrale aanduiding
Vught L 3976
St.-Elisabethstraat 64, 5261 VN te Vught

Omschrijving

Inleiding

Het ijzeren BEGRAAFPLAATSHEK met twee ingangen werd geplaatst in 1858, ter vervanging van een oudere gemetselde muur met houten hek. Het hek, dat werd opgetrokken in een Traditioneel-Ambachtelijke vormentaal, schermt de Algemene Begraafplaats af van de St. Elisabethstraat.

Omschrijving

Het hek voor de Algemene Begraafplaats bestaat uit vierkante pijlers met hiertussen lage, door ezelsruggen afgesloten muurtjes. Tussen de pijlers smeedijzeren hekken. De pijlers hebben een iets bredere basis, aan de bovenzijde afgesloten door een hardstenen plaat. Het middengedeelte van de pijlers springt licht vooruit. Aan de bovenzijde een hardstenen afsluiting, waarop later hardstenen bollen (1862) zijn geplaatst. Aan weerszijde van de ingang naar de algemene begraafplaats bredere en iets hogere pijlers. Aan de voorzijde hiervan twee hardstenen platen met een doodshoofd met gekruiste beenderen: hieronder is de tekst "Memento/Mori" te lezen.

Waardering

Het begraafplaatshek is van algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische ontwikkeling: het ontstaan van begraafplaatsen buiten de bebouwde kom als gevolg van een overheidsbesluit van 1829. Het begraafplaatshek vormt een essentieel onderdeel van het begraafplaatscomplex en bezit als zodanig ensemblewaarde. Het object is ten slotte van belang vanwege gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521298. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek
Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Schijndodenhuisje Algemene begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1858
1858
exact
Geldt voor beide objecten

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Geldt voor beide objecten