521298 - Begraafplaats Elisabethstraat
St.-Elisabethstraat 68, 5261 VN te Vught

Inleiding

Direct na de ingang van de Algemene Begraafplaats bevindt zich aan de rechterzijde van het centrale pad de sektie Eerste Klasse van de Katholieke afdeling op deze Algemene Begraafplaats. De graven van dit kavel behoren tot de oudste op de BEGRAAFPLAATS en bezitten een hoge cultuurhistorische en kunsthistorische waarde. Belangrijk zijn onder meer de graven van de beeldhouwer J. van der Ven, de zuil van de familie Rouppe van der Voort en de graftombe van de familie Van Meeuwen. Op het kavel bevinden zich verder diverse GRAFMONUMENTEN van uiteenlopende cultuurhistorische en kunsthistorische waarde. De grafschikking op dit kavel is, met uitzondering van de toevoeging van enkele grafmonumenten van meer recente datum, bijzonder gaaf bewaard gebleven.

Omschrijving

Het kavel meet circa 10 bij 20 meter. Binnen het kavel bevindt zich een aantal grafmonumenten, die als complexonderdelen VI, VII en VIII afzonderlijk beschermd worden. Voorts is er nog een aantal andere elementen van belang. Zo ligt aan de zuidzijde van het kavel het grafmonument van de familie De Grez-De Roy van Zuidewijn, waarop een alliantiewapen te zien is. Jonkheer Henricus F. de Grez was, zoals het grafschrift op dit monument aangeeft, 'Commandeur van de Orde van de Eikenkroon' en lid der ridderschap van Noord-Brabant. Voorts een tweetal kindergraven vlakbij de haag langs de St. Elisabethstraat.

Binnen het kavel vinden we een vrij onregelmatige grafschikking. Zowel aanleg als grafschikking zijn gaaf bewaard gebleven en op een enkele verstoring na nog authentiek.

Waardering

Het complex binnen de Algemene Begraafplaats is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van culturele, sociaal-economische en geestelijke ontwikkelingen. De binnen het kavel gelegen grafmonumenten bezitten architectuurhistorische/kunsthistorische waarde vanwege hoogwaardige esthetische kwaliteiten en bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Het complex heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere wijze van verkaveling en inrichting en de gaafheid en zeldzaamheid daarvan.

Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Grafmonument F. en J. Jonkers
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Algemene begraafplaats Betreft katholiek gedeelte

Betreft aanleg r.k. begraafplaats
Betreft aanleg grafmonument