Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521302
Complexnummer
521298 - Begraafplaats Elisabethstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82667/82
Kadastrale aanduiding
Vught L 3976
St.-Elisabethstraat 68, 5261 VN te Vught

Omschrijving

Inleiding

Aan de oostzijde van het als Complexonderdeel III beschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling op de Algemene Begraafplaats, bevindt zich het GRAFMONUMENT van de familie Rouppe van der Voort. De zuil markeert de graven van L.H. Rouppe van der Voort (1803-1878), diens echtgenote A.F.H. Diepen (1804-1866), J. Rouppe van der Voort (1837-1893) en zijn echtgenote A.M.J. van Berckel (1839-1879). Dit uit omstreeks 1866 daterende grafmonument heeft de vorm van een Dorische zuil. De kop van deze zuil is lange tijd afgebroken geweest; recentelijk is het grafmonument echter gerestaureerd, waarbij de zuil een nieuw schachtdeel kreeg.

Omschrijving

Het grafmonument is opgebouwd uit een hoge hardstenen sokkel op vierkante grondslag, met daarboven een zandstenen Dorische zuil. Op de noordelijke zijde van de sokkel is een zichzelf in de staart bijtende slang afgebeeld en de inscriptie R.I.P.. Op de tegenoverliggende zijde een kruis en de inscriptie D.O.M.. Op de schacht van de zuil is een wapenschildje aangebracht, waarin drie kruisen en drie schilden zijn afgebeeld. Dit wapenschildje is vrij sterk verweerd.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als herinnering aan de fabrikantenfamilie Rouppe van der Voort. Het bezit kunsthistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek en vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het grafmonument. Het object bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521298. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument Rouppe van der Voort
Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe Katholieke begraafplaats Betreft graftombe Van Meeuwen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1866
1866
globaal
Betreft grafmonument Rouppe van der Voort
verbouwing
1853
1853
exact
Betreft aanleg graftombe Van Meeuwen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
Betreft graftombe Van Meeuwen (Classicisme)