Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521324
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Complex Isabellakazerne
Complexnummer: 
521322 - Isabellakazerne
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 april 2002
Kadaster deel/nr: 
82632/85
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Vught
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Vught
X-Y coördinaat: 
148184 - 409452

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het hoofdgebouw van de IsabellaKAZERNE te Vught is gelegen aan de zuidzijde van het kazerneterrein. Het kazernecomplex ligt op de plaats van een oude schans, waarvan de omtrekken nog herkenbaar zijn. In 1914 werd dit fort als verdedigingswerk opgeheven. Tussen 1915 en 1917 werd het huidige kazernecomplex, waartoe het hoofdgebouw behoort, gebouwd. Aanvankelijk werd dit in gebruik genomen door het 17de Regiment Infanterie. Het hoofdgebouw vertoont stijlelementen van het Traditionalisme, met elementen van de Um 1800-stijl en Overgangsarchitectuur.

Omschrijving

Het hoofdgebouw is gebouwd op een verhoging. Het gedeeltelijk onderkelderde gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een overstekend schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Boven dit dak is een kleine klokketoren met overstekend klokvormig dak op klossen geplaatst. Langs de dakrand een bakgoot op klossen. De gevels van het hoofdgebouw zijn opgetrokken in baksteen, met een natuurstenen waterlijst en vensterbanken. Aan de bovenzijde van de gevels loopt onder de dakrand een tandlijst. Het hoofdgebouw heeft rechtgesloten vensters met schuiframen. Bovenlichten met kleine roedenverdeling. De voorgevel (noordelijke gevel) is opgebouwd uit vijf partijen telt een hoge middenrisaliet met topgevel en twee wat lagere hoekrisalieten. Deze worden eveneens afgesloten door een topgevel. De hoofdingang, die wordt gevormd door een (moderne) dubbele openslaande deur met meerruits bovenlicht, is gelegen in de middenrisaliet, in een portaal met een rondboog, omlijst met natuurstenen blokken. Hierboven een grotere sluitsteen. Boven de rondboog is een geprofileerde lijst aangebracht. Het portaal is bereikbaar via een bakstenen trap.

Boven de hoofdingang is een zandstenen fries met de tekst "Vyants hooge Werck" aangebracht. In de top van deze middenrisaliet een rondenis.

De korte westelijke gevel heeft in het midden een deur met meerruits bovenlicht, bereikbaar via een bakstenen trapje. Hierboven op de eerste verdieping een nooduitgang, waaronder een stalen trap is aangebracht. Aan weerszijden van de zijingang twee vensterassen. De achtergevel (zuidelijke gevel) heeft evenals de voorgevel een vijfdelige opbouw. Op de hoeken twee risalerende partijen, afgesloten door topgevels. De recht gesloten middenpartij van de achtergevel, waarin het trappenhuis is ondergebracht, is hoger opgetrokken. Aansluitend op deze middenpartij een eenlaags aanbouw met vier kleine vierruits vensters. Hierboven, ter hoogte van het trappenhuis een zestal rechthoekige vensters met fijne roedenverdeling. Links en rechts van de eenlaags aanbouw in de middenpartij, duidt een serie kleine zesruits vensters de voormalige cellen in het hoofdgebouw aan.

De korte oostelijke gevel is grotendeels identiek aan de westelijke gevel. Aan de linkerzijde van de zijingang zijn hier echter kleinere vensters aangebracht (hierachter was een afzonderkamer ondergebracht).

Het interieur van het hoofdgebouw is in de loop der tijd sterk gemoderniseerd. Alleen in de voormalige commandantskamer en adjudantskamer aan de voorzijde op de eerste verdieping zijn nog oorspronkelijke zware houten kroonlijsten te vinden, waaronder vroeger waarschijnlijk een houten schuifdeur aangebracht was.

Waardering

Het hoofdgebouw van de Isabellakazerne is van algemeen belang. Het hoofdgebouw bezit cultuurhistorische waarde als bijzonder overblijfsel van de vroeg 20ste-eeuwse militaire infrastructuur in Noord-Brabant en als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de kazerne. Het hoofdgebouw bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is het hoofdgebouw van belang wegens architectonische gaafheid.

Van het voormalige fort Isabella is alleen een gedeelte van de bedekte weg of enveloppe aanwezig. Binnen het voormalige fort Isabella, voor de kazerne, een 17e eeuws poortgebouwtje, door een tentdak afgesloten en voorzien van een doorgang die door een gebogen fronton op dubbele pilasters omlijst wordt. In het fronton in reliëf een leeuwtje.

Inleiding

De POORT voor de aan de noordelijke zijde van het kazerneterrein gelegen hoofdingang werd opgetrokken tussen 1915 en 1917, tesamen met de overige kazernegebouwen op het terrein.

Omschrijving

De poort bestaat uit twee lage, gebogen bakstenen muurtjes, eindigend in twee massieve bakstenen hekpalen met schampblokken aan de binnenzijde. Deze hekpalen hebben aan de onderzijde een bredere natuurstenen basis en worden bekroond door tufstenen blokken met kanteelachtige elementen. Hiertussen een smeedijzeren hek. Aan de bovenzijde van dit hek op een ijzeren plaat in witte letters "Isabella Kazerne" geschilderd.

Waardering

De poort voor de hoofdingang van de Isabellakazerne is van algemeen belang. De poort heeft cultuurhistorische waarde als bijzonder overblijfsel van de vroeg 20ste-eeuwse militaire infrastructuur in Noord-Brabant en als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De poort bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is. Tot slot is de poort van belang vanwege de gaafheid.

Inleiding

De KIOSK is geplaatst aan de zuidzijde van het plantsoen en neemt een centrale plaats in op het kazerneterrein: op het middendeel tussen het hoofdgebouw en het 17de-eeuwse poortgebouw. De kiosk werd opgetrokken in 1932, ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van het Regiment Wielrijders, dat van 1922 tot 1940 in de Isabellakazerne was gelegerd. Het gebouwtje vormde een geschenk van de officieren en onderofficieren van dit regiment, dat een befaamd muziekkorps had. Het houtwerk en het dak van de kiosk werden in 1989 in de oude vorm vervangen.

Omschrijving

De kiosk bestaat uit een octagonaal podium, omgeven door een iets hogere bakstenen muur, met natuurstenen blokken op de hoeken en een natuurstenen deklijst. Het podium heeft een houten vloer en is bereikbaar via een bakstenen trap aan de noordzijde. Tegenover deze trap is in de podiummuur een afwateringsgat aangebracht, omlijst door natuurstenen blokken.

Boven het podium bevindt zich een achtzijdig overstekend schilddak op klossen, gedekt met leien. Het dak wordt ondersteund door houten korbelen, die weer rusten op houten stijlen. Onder het dak een houten plafond, dat wordt omgeven door een houten lijst, waarop wapenschilden zijn geschilderd.

Waardering

De kiosk is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als herinnering aan de vroeg 20ste-eeuwse militaire infrastructuur in Noord-Brabant en in het bijzonder aan het op de Isabellakazerne gelegerde Regiment Wielrijders. De kiosk is daarnaast van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De kiosk bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is de kiosk van belang vanwege de gaafheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaReutsedijk75264 PCBijVught

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeStraatmeubilairKiosk(D)
Neeoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenFort, vesting en -onderdelenPoort

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
VughtK2256

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Betreft beide objecten

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19321932exactvervaardiging

Betreft kiosk

19891989exactrestauratie

Betreft kiosk

19151917globaalverbouwing

Betreft bouw poort