Bleijendijk 2, 5261 NL te Vught
Bleijendijk 4, 5261 NL te Vught
Bleijendijk 3, 5261 NL te Vught

Inleiding

Het LANDHUIS Bleijendijk is gelegen op het landgoed Bleijendijk, ten oosten van de Boxtelseweg aan de oever van de Dommel. Dit landgoed was reeds in de 18de eeuw bekend. Het landhuis, dat is opgetrokken in een sobere Ambachtelijk-Traditionele stijl, dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 19de eeuw, maar heeft een oudere kern. In 1928 kwam het landgoed in bezit van het echtpaar W. en Ch. E. van Beuningen, die het herenhuis in 1935 uitbreidden met twee WOONHUIZEN voor personeel, grenzend aan de westgevel. Ten oosten van deze woningen een aangebouwde stal, eveneens daterend uit 1935. De woonhuizen en stal tonen een Traditionalistische vormentaal.

Deze latere toevoegingen zijn gebouwd naar ontwerp van architect C. Knuttel, die enige jaren eerder voor het landgoed - eveneens in opdracht van het echtpaar Van Beuningen- een modelboerderij ontwierp.

Omschrijving

Het landhuis heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen plus een soutterrain onder schilddak, gedekt met oud Hollandse pannen. Aan de voorzijde (westzijde) is later een veranda aangebouwd. Tegen de achtergevel van het herenhuis over de gehele gevelhoogte een aanbouw onder schilddak. De bakstenen muren zijn bepleisterd met schijnvoegen en bevatten mogelijk ouder muurwerk. Het herenhuis heeft op beide verdiepingen zesruits schuiframen. In de aanbouw aan de westzijde ter hoogte van de bovenverdieping twee halfronde vensters.

De twee dienstwoningen aan de westzijde van het herenhuis zijn sober uitgevoerd. Zij hebben een rechthoekige plattegrond en tellen één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Boven het zadeldak drie bakstenen schoorstenen en drie kleine dakkapellen aan de voorzijde van de woningen. Bakgoot op klossen. De ingangen van de dienstwoningen worden gevormd door houten deuren met negenruits raam en bovenlicht met sierroeden. In de noordgevel hebben de woonhuizen drie drielichtsramen met kleine roedenverdeling en onderluiken. Aansluitend op het meest linkse woonhuis een aanbouw onder schilddak aan de noordelijke zijde van het landhuis. De gevel hiervan is gepleisterd met schijnvoegen. De vensterpartij is hier gewijzigd en het dakschild voorzien van een groot modern dakvenster.

De eenlaags schuur ter rechterzijde van de dienstwoningen heeft een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen en een bakgoot op klossen. Boven het midden van de voorgevel een houten dakkapel met hooiluik. Twee houten rondboogdeuren geven aan de voorzijde toegang tot deze schuur. Aan weerszijden van de meest rechtse staldeur twee kleine halfronde stalramen.

Geheel rechts een hoge houten schuifdeur. Voor het herenhuis ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers.

Waardering

Het landhuis met bijbehorende dienstwoningen en stal op het landgoed "Bleijendijk" is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere illustratie van het belang van Vught als landelijke nederzetting met vele landgoederen. Voorts vormt het landhuis met de later toegevoegde dienstwoningen en stal een herinnering aan het echtpaar W. en Ch. E. van Beuningen, die door het initiëren en financieren van diverse bouwprojecten in Vught een belangrijke stimulans gaven aan het welzijn van de bevolking. Het landhuis en de later toegevoegde woonhuizen en stal zijn van architectuurhistorisch belang als illustratie van de wordingsgeschiedenis van het landhuis en als goed voorbeeld van een typologische ontwikkeling. De woonhuizen en stal zijn daarnaast van belang binnen het oeuvre van de architect C. Knuttel, die als architect werkzaam was voor diverse bouwprojecten van het echtpaar Van Beuningen. Het landhuis met de bijbehorende dienstwoningen en stal bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel -namelijk een landgoed met modelboerderijen- dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tevens vormt het landgoed "Bleijendijk" een onderdeel van een gordel van landgoederen ten zuiden van de kern van de gemeente Vught. Tot slot is het landhuis met woonhuizen en stal van belang vanwege typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Betreft landhuis

Betreft woningen en stal