Esscheweg 80, 5262 TX te Vught
Esscheweg 80 A, 5262 TX te Vught

Inleiding

Het LANDHUIS met KOETSHUIS "Vijverhof" is gelegen langs de Esscheweg, wat ten tijde van de bouw nog een landelijk gebied buiten de kern van Vught vormde. Het landhuis wordt omgeven door een grote omgrachte tuin. Het pand werd omstreeks 1860 gebouwd in opdracht van de bierbrouwer Van Heeswijk en vertoont stijlelementen van het Eclecticisme. De stucomlijstingen van de vensters, het balkon met sierhekken en de stucwerkplafonds in het interieur zijn vermoedelijk van latere datum en werden mogelijk omstreeks 1870 in opdracht van Van Heeswijks zoon aangebracht. In 1994 is de kap gedeeltelijk vernieuwd en is het dak voorzien van enkele dakvensters.

Omschrijving

Het landhuis heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een samengesteld schilddak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Aansluitend op de zuidwestelijke hoek van het landhuis ligt een eenlaags koetshuis onder zadeldak, eveneens gedekt met oud-Hollandse pannen. De gevels van landhuis en koetshuis zijn opgetrokken in baksteen, met een hardstenen plint.

De voorgevel (oostelijke gevel) heeft de vorm van een afgesnoten topgevel en is voorzien van twee waterlijsten. De ingang van het landhuis bevindt zich in het midden van de symmetrische voorgevel. Hierboven is een balkon met siersmeedijzeren hekken, rustend op kolommen met siersmeedwerk aangebracht. De ingang wordt bereikt via een lage trap en bestaat uit een dubbele openslaande paneeldeur met eenvoudig glas-in-lood bovenlicht. Aan weerszijden hiervan drie aan de bovenzijde afgeronde T-ramen met stucomlijstingen met kuif en bloemmotieven.

Op de bovenverdieping ter plaatse van het balkon een dubbele schijndeur met bovenlicht. De balkondeuren boven de hoofdingang zijn voorzien van eenvoudige glas-in-loodramen en een glas-in-lood bovenlicht. Ook in de bovenverdieping vensters met T-ramen en stucomlijsting met kuif. Ter hoogte van de zolder, onder de lijst, een drietal kleine ronde vensters. De overige gevels van het landhuis zijn aanzienlijk soberder uitgevoerd. De noordelijke gevel heeft twee recht gesloten vensters met schuiframen, met hiertussen een klein rond venster.

De achtergevel (westelijke gevel) heeft ter hoogte van de achterkamer een tweetal rechtgesloten vensters met schuiframen. In het midden van de achtergevel een houten deur met eenvoudige glas-in-loodramen en glas-in-lood bovenlicht, uitkomend op de centrale gang. Rechts hiervan de keuken. Deze heeft in de achtergevel een keukendeur met meerruits venster en bovenlicht. Aansluitend hierop een recht gesloten venster met meerruits raam en bovenlicht. Geheel rechts een vrijwel identieke deur, leidend naar de bijkeuken/berging. De zuidelijke gevel heeft ter hoogte van de grote voorkamer twee aan de bovenzijde licht afgeronde vensters met T-raam. Geheel links in deze gevel een houten deur met meerruits venster en bovenlicht, leidend naar de bijkeuken/berging.

De inwendige dispositie van het landhuis is grotendeels in de oorspronkelijke staat gehandhaafd: een lange centrale gang met links hiervan de grote voorkamer en aan de achterzijde de keuken en rechts hiervan een smallere voorkamer, het trappenhuis en een achterkamer. In de hal ligt nog de oorspronkelijke tegelvloer. Verder zijn in het interieur onder meer van belang: de binnenluiken in de kamers op de begane grond, bijzonder rijk geornamenteerde stucplafonds in de voorkamers (neo-Renaissance detaillering), vensternissen met houten zitbankjes, zwarte marmeren schoorsteen.

Aansluitend op de zuidwestelijke hoek van het landhuis het voormalige koetshuis. De poort van dit koetshuis lag in de oostelijke gevel en is thans dichtgemetseld. Aan weerszijden van de poort een klein rond venster. In de noordelijke gevel geeft een houten opgeklampte deur met bovenlicht vanaf de achtertuin toegang tot het koetshuis. Links van deze deur een smeedijzeren lantaarn en pomp.

Waardering

Het landhuis "Vijverhof" is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de uitgroei van de landelijke nederzetting Vught tot vestigingsplaats van adel, patriciërs en rijke burgers uit met name 's-Hertogenbosch: het illustreert het belang van Vught als nederzetting met vele landhuizen en villa's. Het landhuis heeft architectuurhistorische waarde vanwege de rijke detaillering en het materiaalgebruik. Het landhuis is van belang vanwege de gaafheid van interieur en exterieur en vanwege de omgrachting van de tuin.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Betreft landhuis met koetshuis