Kapellaan 2, 5261 CN te Vught

Inleiding

De VILLA "Leeuwenburg" is gelegen op de hoek van de Kapellaan en de Secretaris van Rooystraat. Het in Chaletstijl ontworpen pand werd omstreeks 1890 gebouwd in opdracht van de familie Margraff, als vervanging van een oudere villa "Leeuwenburg", daterend uit de zeventiende eeuw. Tussen 1921 en 1937 was de villa in gebruik als raadhuis en werd voor dit doel verbouwd en uitgebreid met een eenlaags aanbouw aan de zijde van de Secretaris van Rooystraat. Rond 1995 werd het gebouw grotendeels teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Het is in gebruik als kantoorgebouw.

Omschrijving

De villa heeft een T-vormige plattegrond, met aan de voorzijde twee overhoeks geplaatste bouwdelen, waartussen een houten veranda is aangebracht (vlinderplattegrond). Het gedeeltelijk onderkelderde pand telt twee bouwlagen onder samengestelde schild-, zadel- en wolfsdaken met overstek, gedekt met leien. Boven de daken een nokkam. Boven het midden van het pand een houten uitzichtspavilioen onder tentdak. De muren zijn opgetrokken in baksteen, met hardstenen plinten en waterlijsten. De vensters zijn voorzien van ontlastingsbogen met polychroom siermetselwerk.

De voorgevel (zuidgevel) heeft een symmetrische opbouw, met de oorspronkelijke ingangspartij in een middenrisaliet. Hierin een dubbele openslaande deur met vensters, met een vijfdelig glas-in-lood bovenlicht. De ingang is bereikbaar via een bakstenen bordestrap. Boven de ingang een gekoppeld venster met T-raam onder ontlastingsboog. Rechts van de middenrisaliet is een overhoeks ingangsportaal geplaatst. Boven deze zijingang is een natuurstenen latei geplaatst met de naam "Leeuwenburg". Ook in de gevelpartij links van de middenrisaliet bevindt zich een zijingang, met een eenvoudige houten deur met bovenlicht onder een houten luifel.

In de westgevel het grote venster voor het trappenhuis, met een glas-in-loodraam. Dit venster bevindt zich in een gevelpartij rustend op overkragend metselwerk. Links en rechts hiervan kleinere vensters met uiteenlopende vormen.

De noordgevel wordt gekarakteriseerd door de twee overhoekse bouwdelen, waarin de woonvertrekken waren gesitueerd. De overhoekse partij aan de westzijde heeft een over de hele breedte lopend houten balkon met balustrade met houtsnijwerk en houten stijl-en-regelwerk onder het dakoverstek. De overhoekse partij aan de linkerzijde heeft een kleiner houten balkon met een balustrade voorzien van houtsnijwerk. Tussen de overhoekse partijen is een houten veranda aangebracht, waarvan de houten stijlen eveneens zijn voorzien van ornamentaal houtsnijwerk. Boven de veranda een dakschild met leien. Hierboven een gekoppeld venster met T-ramen.

In de oostelijke gevel gekoppelde vensters met T-ramen en glas-in-lood bovenlicht.

In het interieur is een groot aantal oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Onder meer zijn hier van belang: de grote octogonale hal met koepelgewelf met een ornamentale tegelvloer is bijzonder. In de muurvlakken deuren met halfrond bovenlicht, die naar de belangrijkste vertrekken leiden, hiertussen nissen. In het trappenhuis een houten trap, waarvan de balustrade en trappalen voorzien van decoratief houtsnijwerk. Tevens een houten lambrisering. In het glas-in-loodraam is een leeuw met wapenschild afgebeeld, met daaronder een tekstband "Huize Leeuwenburg". In de woonvertrekken aan de noordzijde van de villa stucplafonds, houten schuifdeuren en lambriseringen en marmeren schouwen.

Waardering

Het object is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: het illustreert de uitgroei van de landelijke nederzetting Vught tot vestigingsplaats van adel en patriciërs uit met name 's-Hertogenbosch. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de rijke detaillering en het materiaalgebruik. Het object is van belang vanwege gaafheid en architectuurhistorische zeldzaamheid.

restauratie