St.-Lambertusstraat 89, 5266 AD te Cromvoirt

Inleiding

De BOERDERIJ van het langgeveltype is gelegen langs de noordelijke zijde van de St. Lambertusstraat, de oost-west gerichte hoofdstraat van Cromvoirt. Deze nederzetting ten westen van Vught had een hoofdzakelijk agrarische bestemming, die nog steeds goed herkenbaar is. Net als het merendeel van de boerderijen langs de St. Lambertusstraat is de boerderij evenwijdig aan deze hoofdweg gelegen. De langevelboerderij, die is opgetrokken in een Traditioneel-Ambachtelijke bouwstijl, heeft een oudere kern: een steen in de korte oostelijke gevel dateert deze op 1752. De huidige voorgevel van de boerderij is van latere bouwdatum: in deze gevel is een baksteen met het jaartal 1877 aangebracht. Omstreeks 1930 werd het stalgedeelte van de langgevelboerderij geheel vernieuwd.

Omschrijving

De langgevelboerderij heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak met schild- en wolfseinde, gedekt met riet en nokpannen. Boven de oostelijke gevel en boven de brandmuur een schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, de oudere oostelijke gevel in gewitte ijsselsteen. Ook de plint van het gebouw is gewit. De ingangspartij van het woonhuis bevindt zich in de lange zuidelijke gevel en bestaat uit een eenvoudige houten opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht. Rechts hiervan één, links hiervan twee recht gesloten vensters met zesruits schuifraam en houten luiken. In het dakschild boven de ingang een recentelijk aangebracht dakvenster. Links van het woonhuis het omstreeks 1930 vernieuwde stalgedeelte. De toegang tot de stal wordt gevormd door een opgeklampte houten plankendeur, met rechts hiervan een klein stalvenster. Boven de staldeur een dakkapel met hooiluik. Geheel links voor de stalgevel een eenlaags houten aanbouw. De westelijke korte stalgevel is geheel met hout betimmerd. De korte oostelijke gevel dateert uit de 18e eeuw: op een baksteen is het bouwjaar 1752 aangegeven. Ter hoogte van de voorkamer een klein venster met tweeruits raam. Vlak onder de dakrand rechts in deze gevel twee kleine vensters met vierruits ramen. Geheel rechts is een klein kelderraam aange-bracht. Aan de achterzijde van het woonhuis een eenlaags aanbouw onder lessenaardak.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. De boerderij bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en als illustratie van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij van het midden van de 18de eeuw tot circa 1930. De boerderij bezit ensemblewaarde, als essentieel onderdeel van een reeks waardevolle oude boerderijen binnen de karakteristieke langgerekte nederzettingsstructuur van Cromvoirt. Ook de ligging van de boerderij, evenwijdig aan de oost-west gerichte hoofdstraat is typerend voor de oudere boerderijen en woonhuizen in deze nederzetting. De boerderij is tot slot van belang vanwege de gaafheid van het exterieur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Betreft langgevelboerderij