St.-Michielsgestelseweg 1 C, 5261 NH te Vught

Inleiding

De VILLA "Leeuwenhof" is gelegen in een grote landschappelijke tuin met oude bomen langs de St.Michielsgestelseweg. Deze villa, voorheen "Villa Amélie" genaamd, werd in 1900 gebouwd naar ontwerp van architect J.G.Th. Aerden en vertoont Neogotische en Neorenaissance elementen. De villa werd gebouwd in opdracht van de operazanger Jozef Orelio (1854-1926).

Omschrijving

De gedeeltelijk onderkelderde villa heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een plat dak met schilden, gedekt met leien. Op het dak ijzeren sierhekken. Het pand heeft een asymmetrische opbouw, met een toren op de zuidwestelijke hoek en een houten serre langs de oostelijke gevel. De gevels zijn opgetrokken in baksteen met speklagen en natuurstenen sierelementen. Langs de bovenrand van de gevels rust de dakgoot op consoles, waartussen een fries van decoratief polychroom metselwerk. De gevels zijn voorzien van recht gesloten vensters met glas-in-lood bovenlichten. Hierboven ontlastingsbogen met decoratief polychroom metselwerk in de boogtrommels. De bibliotheek op de begane grond had oorspronkelijk twee smalle, gekoppelde rondboogvensters. Samen met het venster hierboven is dit echter later vervangen door eenvoudiger rechtgesloten vensters.

De zuidgevel is opgebouwd uit een brede vooruitspringende gevelpartij met trapgevel. Links hiervan een smallere, recht gesloten gevelpartij met daarboven een kleine dakkapel. Geheel links in deze gevel de octogonale hoektoren. In de partij met trapgevel bevindt zich aan de rechterzijde een erker. Daarboven een balkon met houten balustrade. Links hiervan de ingangspartij met een driepasboog, bekroond door een pinakel. De trapgevel heeft aan de bovenzijde een licht uitkragende partij, rustend op een natuurstenen, korfboogvormige lijst. Deze gevelafsluiting is bijzonder rijk gedecoreerd met drie trapbekroningen, sierankers, stenen en ijzeren pironnen en jaartalankers.

In het terugliggende geveldeel zijn de oorspronkelijke vensters vervangen. In de borstwering een fries met decoratief metselwerk. De hoektoren heeft smalle verticale vensters met glas-in-lood, aan de bovenzijde voorzien van rondbogen met decoratief metselwerk in de boogtrommels.

In de oostgevel heeft de woonkamer een eenlaags houten serre, voorzien van een half schilddak met sierhek. Oorspronkelijk waren langs de bovenrand van de wanden 'kantelen' aangebracht, die later echter verwijderd zijn. De vensters van de eetkamer rechts in deze gevel zijn voorzien van houten luiken.

De noordgevel heeft evenals de zuidgevel een driedelige opbouw. Links een eenvoudige gevelpartij, met ter hoogte van de eetkamer twee kleine Tudorboogvormige vensters met houten luik. In het midden een risaliet met een ingangspartij. Rechts hiervan een eenlaags aanbouw onder een met leien gedekt tentdak met dakruiter. Rechts van de ingang, die wordt gevormd door een houten paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht en bereikbaar is via een lage bordestrap, een eerste steen in natuursteen met een omlijsting met rolwerk. Tekst: 'De eerste steen werd gelegd door mevr. Jozef. M. T. Orelio, geb. R.M. Amélie 's Jongers, op den 10den mei 1900'. In de linkerbenedenhoek van deze steen 'J.G.T. Aerden, architect'.

In het interieur is de oorspronkelijke dispositie gehandhaafd: een vestibule geeft toegang tot een centrale gang, waarop aan de linkerzijde de voorkamer en eetkamer uitkomen en aan de rechterzijde de keuken en bibliotheek. Tevens is nog een groot aantal oorspronkelijke elementen aanwezig, zoals onder meer stucplafonds in o.a. hal, woon- en eetkamer, houten verwarmingsombouwen, houten trappalen, deurprofielen en binnendeuren.

Waardering

Het object is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: zij illustreert het belang van Vught als belangrijke landelijke nederzetting met vele landhuizen en villa's en is van belang als herinnering aan de operazanger Orelio. Het object bezit architectuurhistorische waarde vanwege de bijzonder rijke detaillering. Het object is van belang vanwege de gaafheid.

Aerden, J.G.T. ; Noord-Brabant