Woudrichem H 1477
Rijkswal 44, 4285 AD te Woudrichem

Inleiding.

In de kom van Woudrichem aan de noordwestelijke Rijkswal ligt aan de zuidzijde hiervan een WOONHUIS, met elementen van het Eclecticisme, in 1889 gebouwd als dokterswoning door een uit Indië gerepatrieerde KNIL-arts. Het vrijstaande pand ligt met de noordgevel aan de Rijkswal, de zuidgevel aan de Molenstraat, terwijl de westelijke dwarsgevel met de hoofdingang en bovenliggend terras is gericht naar de historische haven. Aanvankelijk lag de praktijk in de parterre en het woonhuis op de verdieping, een functieverdeling die aan het pand is af te lezen. Later werd de parterre woonruimte door de praktijk te verleggen naar een eenlaags aanbouw onder plat dak aan de oostelijke dwarsgevel, met de ingang aan de Rijkswal en de garage aan de Molenstraat. De parterre kent aan de zuidwest zijde nog een eenlaags aanbouw, een berging, onder plat dak. Tussen beide aanbouwen ligt de tuin die door een smeedijzeren hek van de Molenstraat is afgescheiden. Het huis is zonder onderbreking dokterswoning gebleven.

Omschrijving.

Het tweelaags volume met zolderverdieping is opgetrokken uit kruisverband baksteen onder een zadeldak belegd met zwarte verbeterde Hollandse pannen tussen topgevels met windveren. Aan de dakvoet ligt een lijstgoot op smeedijzeren beugels, op het dak twee schoorstenen en centraal boven de kroonlijst van de zuidgevel een dakkapel onder plat dak en met samengestelde vensters. Staafankers in drie gevels. De parterre is rondom voorzien van een witte geblokte bepleistering, beeïndigd door een geprofileerde waterlijst, zodat de indruk van een sokkel met bovenliggende woning ontstaat. Het huis heeft gepleisterde hoekpilasters met spaarvelden en entablature, in de gevel aan de Molenstraat verbonden door een fries met cirkelvormig ornament en rijk geprofileerde consoles onder de geprofileerde kroonlijst. In de parterre ligt aan de Rijkswal onder het terras de hoofdingang en in de noordmuur een zijingang, drie oculi met ijzeren tuimelraam, een groot rondraam met invulling van gekleurd glas en de ingang van de praktijk. Op de verdieping ligt aan alle zijden hetzelfde type T-schuifraam met helder glas-in-lood licht onder segmentboog in een geprofileerde omlijsting met diamantkop sluitsteen en cartouche in rechthoekig veld onder het venster. In de beide topgevels een identiek kleiner formaat venster, echter zonder omlijsting. In de westgevel zijn twee stolpdeuren en het bovenliggend venster voorzien van paneelluiken, evenals het centraal gelegen venster in de noordmuur, waar in het muurwerk nog een horizontaal licht ligt. De muur op het oosten heeft twee, de muur op het zuiden vier vensters. Deze op het zuiden georiënteerde gevel aan de Molenstraat is met het fries, en de vier hoge ramen op te vatten als voornaamste gevel. Analoog aan de verdieping heeft de parterre vier gevelopeningen, waaronder een deur en drie T-vensters met heldere lichten onder segmentboog. Ramen en deuren in de aanbouwen zijn van gelijke vorm.

Inwendig heeft het pand de oorspronkelijke structuur behouden met aan de noordzijde gang en trappenhuis en aan de zuidzijde de woon-, studeer- en slaapvertrekken. De kamers op de verdieping vormden oorspronkelijk een kamer-en-suite met beide een marmeren zwart/bruine schouw. De tussenmuur is dichtgezet, de schouwen zijn behouden. Op de zolderverdieping zijn kamertjes afgeschoten zodanig dat de kap niet is betimmerd.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als herinnering aan de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van de dorpse elite in de negentiende en twintigste eeuw. Verder als representatief voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de detaillering in het bijzonder. Het heeft ensemblewaarde door de markante situering aan de Rijkswal. Het huis is in hoofdopzet bijzonder gaaf bewaard gebleven en als zodanig zeldzaam.