Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521379
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
13394/42
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Altena
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Almkerk
X-Y coördinaat: 
125407 - 421825

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

In het gehucht Uppel liggen aan de Uppelse Hoek twee waardevolle bebouwingsgroepen. De BOERDERIJ, de voormalige Jagershof, is een van de zes objecten binnen de grootste van deze groepen. Het ligt aan de noordzijde van de Uppelse Hoek op een hoger gelegen terrein en is met een voortuin afgescheiden van de weg. De boerderij is L-vormig en zodanig gesitueerd dat het aangebouwde woonhuis met de korte zijde en de schuur met de lange zijde naar de weg gericht zijn. De inrijweg splitst zich voor de boerderij, zodat in de oksel van het gebouw het erf met centraal een boom ligt.

Omschrijving.

Het eenlaags, deels onderkelderde woonhuis is opgetrokken in kruisverband rode baksteen onder een zadeldak met wolfeind belegd met zwarte kruispannen. Op het dak twee schoorstenen. In de symmetrische voorgevel ligt centraal de ingang met aan weerszijden twee vensters. Op de verdieping twee T-vensters. De gevel is onder het wolfeind beëindigd door een vlak fries met geprofileerde kroonlijst, de schuine zijkanten met een rollaag. De zijmuur aan het erf heeft een hoekvenster als in de voorgevel. Verder een oculus met ijzeren raam, een deur en twee zesruitsschuiframen, een ijzeren stalraam met geometrische indeling en kleine oculus in het schuurgedeelte. In de noordoostelijke zijmuur liggen twee zesruitsschuiframen en twee getraliede kelderramen. Staafankers in alle gevels. Het huis heeft de hoofdindeling met middengang met zwart marmeren tegels en aan weerszijden kamers behouden, met in de linker hoekkamer een zwart marmeren schouw tussen kasten met paneeldeuren. Op de begane grond zijn de balkenplafonds zichtbaar. Verder zijn van het inwendige onder meer van belang: de volledig met witjes betegelde keuken met boven twee deuren kleurrijke tegeltableau's met vogelkooitjes; de grote schouw met enkele resten van tegelinvulling in de keuken; zwarte vloerplavuizen in keuken en de lager gelegen bijkeuken; diepe tweedelige kelder met troggewelfjes; de paneeldeuren. De schuur is opgetrokken in kruisverband donkere baksteen onder een zadeldak met wolfeind. Het dakdeel in het verlengde van het huis is belegd met oud-Hollandse pannen. Het haaks daarop aansluitende dak aan het erf is belegd met donkere verbeterde Hollandse pannen, aan de achterzijde met golfplaten. De muur aan het erf heeft een gecementeerde plint en in de oksel openslaande staldeuren, verder een ijzeren stalraam en twee zesruiters met driedelig tuimelraam alle onder segmentboog. De kopgevel, waarvan het bovendeel met vlechtingen grotendeels schuil gaat achter golfplaten heeft hoge inrijschuifdeuren met vierlichten en dubbele klampdeuren aan ijzeren gehengen onder rollaag. De kop- en achtergevel van de schuur zijn opgetrokken in groot formaat baksteen. In de achtergevel liggen hoge door de dakvoet lopende dubbele inrijdeuren en tot de dakvoet reikende klampdeuren aan ijzeren gehengen. Verder vijf stalramen als voornoemd. Inwendig liggen zes dubbele ankerbalkgebinten met schaarspant met balk en één ankerbalkgebint.

Tegenover de kopse gevel van de schuur ligt een vrijstaand bakstenen rechthoekig bijgebouw onder zadeldak tussen tuitgevels met rollagen. In beide topgevels een ijzeren rozetraam en halfrond stalraam. Twee dito stalramen ook in de achtermuur, terwijl in de muur naar het erf dubbele schuurdeuren met ijzeren rooster en een inloopdeur liggen. In alle muren staafankers.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van de landbouw in de streek en vanwege de uitzonderlijke typologie van de L-vormige boerderij. Architectuurhistorisch is zij van belang omdat zij een afwijkend type vertegenwoordigt en vanwege de eenvoudige maar harmonische detaillering en vanwege de samenhang tussen in- en exterieur. Zij heeft ensemblewaarde als hoger gelegen, in de wijde omtrek zichtbare boerderij die een karakteristiek onderdeel is van een waardevolle bebouwingsgroep aan de Uppelse Hoek. De boerderij is in hoofdvorm en delen van het interieur gaaf bewaard gebleven en bezit zeldzaamheidswaarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaUppelse Hoek264286 EMAlmkerk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WoudrichemD1644

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantonbepaald